Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo hükümetindeki siyasi liderlik değişimi ve ülkenin en büyük imalatçıları arasındaki karamsarlık, Japonya Merkez Bankası'nın üzerindeki deflasyonu sonlandırmak ve büyümeyi canlandırmak için daha agresif hamlelerde bulunması yönündeki baskıları tırmandırıyor.

Japonya Merkez Bankası, Seiji Maehara'nın 1 Ekim'de Ekonomi Bakanı olması ve Shinzo Abe'nin Liberal Demokratik Parti'nin liderlik koltuğuna oturmasından bu yana ilk kez toplanacak. Maehara, BOJ'un yabancı tahvil alımlarını değerlendirmesi için baskı yaparak, bankanın bazı toplantılarına katılabileceğini söylerken, Abe de enflasyonun yüzde 3 olmasını istiyor. BOJ'un mevcut enflasyon hedefi ise yüzde 1'de bulunuyor.

Yeni liderlerin çağrıları, Japon ekonomisindeki artan daralma sinyalleri, politikacıların büyümeyi destekleme imkanlarının azalması ve seçim öncesindeki destek arayışını yansıtıyor. BOJ'un geçtiğimiz ay varlık alım programını genişletmesinin ardından bu toplantısında bir değişiklik yapması beklenmemesine rağmen, siyasi değişim, BOJ'un yıl sonuna kadar yeni hamlelerde bulunacağı tahminlerini öne çıkarıyor.

Bunun "bozuk bir döngü" olduğunu savunan Tokyo'daki Dai-Ichi Life Research Institute'ün başekonomisti ve eski merkez bankası yetkilisi Hideo Kumano, BOJ'un ekonomik gelişmeler ışığında karar almaktan çok yasakoyuculara çabalarını göstermek için mücadele ettiğini, siyasilerin ise BOJ politikarının ekonomiye yardımcı olmadığını görerek öfkelendiğini söyledi.

Kumano, BOJ'un bu toplantısında bir hamlede bulunmayacağını öngörerek, bankanın yenin ciddi oranda değerlenmesi hâlinde bu ayın sonunda harekete geçebileceğini söyledi. Nomura Securities Co., RBS Securities Japan Ltd. ve Citigroup Inc. de Ekim sonunda parasal genişleme hamleleri bekliyor.