Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kıbrıs Rum Kesimi hükümeti, bankalarını yeniden sermayelendirmek ve borçlarını ödeyebilmek için gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 62'sine karşılık gelen 11 milyar euroluk kurtarma yardımı istemeye hazırlanıyor.

Konuya dair bilgisi bulunan 3 kaynak, Maliye Bakanı Vassos Shiary'ye göre Yunanistan'ın bu yılın başlarındaki borç yapılandırmasına 4 milyar euro kaybetmiş olan ülke bankalarının 5 milyar euroluk yeni sermayeye ihtiyacının olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan ve Euro Bölgesi kurtarmalarını kontrol eden Troyka Heyeti, Güney Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilme ihtiyacını 10 milyar euro olarak öngörüyor.

Ülkenin maliye bakanlığının sözcüsü konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

Kıbrıs Rum kesimi 25 Haziran'da Euro Bölgesi'nden dış yardım isteyen 5. ülke olmuş, ancak kamu sektörü ve bankalardan oluşması beklnen kurtarmanın miktarı detaylandırılmamıştı. Güney Kıbrıs aynı zamanda Rusya'dan da 5 milyar euroluk kredi aldı. Rusya'nın ilk başbakan yardımcısı Igpr Shuvalov 8 Eylül'de Rusya'nın bir ay içinde konuyla ilgili karar alabileceğini açıklamıştı.

Kaynaklar, Shiary'nin ayrıca Güney Kıbrıs hükümetinin borçları ödemek ve 2015'in sonuna kadar bütçe açığını kapamak için 6 milyar euroya ihtiyacının olduğunu açıkladığını aktardı.

Bloomberg'in verilerine göre Kıbrıs Rum kesiminin bu dönemde 4.7 milyar euroluk tahvil ödemesi yapması gerekiyor.