Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin en çok satılan iki aylık haber dergilerinden Foreign Policy, son sayısında yer verdiği değerlendirmede Türkiye'nin 2008 yılında başlayan küresel resesyondan kazançlı çıktığını ifade etti.

Türkiye'nin son yıllardaki yükselişinin genelde "politik bir fenomen" olarak işlendiğini söyleyen Foreign Policy, "Fakat asıl hikaye Türkiye'nin ekonomisi olabilir" dedi.

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca Türkiye'nin gayrısafi yurt içi hasılasını (GSYH) neredeyse üçe katladığını belirten dergi, Honda, Hyundai, Renault, Toyota ve Ford fabrikalarıyla Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi haline geldiğinin de altını çizdi.

Ülkenin tarihi rolü olan doğu ve batı arasındaki köprü konumunu Almanya, Mısır, İran, Irak ve Suudi Arabistan'la geliştirdiği ticaret ilişkileriyle tekrar güçlendirdiğini ifade eden Foreign Policy, ekonominin Avrupa'ya bağlılığının çok yüksek olmamasının da resesyondan karlı çıkmasında rol oynadığını belirtti.  

Bunlara ilave olarak analistlerin Türkiye ekonomisine iki uyarısı olduğunu ve yüksek enflasyonun düşürülmesi ile daha fazla direkt yabancı yatırımın çekilmesinin, ekonomideki bu ilerlemenin devamını sağlayacağını iddia etti.