Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın cari fazlası, ithal enerji maliyetlerindeki düşüşün, yendeki kazançlar ve küresel yavaşlamanın ihracatı aşağı çekmesini dengelemesi üzerine 18 ay sonra artık kaydetti.

Tokyo'daki Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre dünyanın en büyük 3. ekonomisinin cari fazlası Ağustos'ta 454.7 milyar yene çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, cari fazlanın 421.1 milyar yen olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Japonya'nın cari fazlası geçtiğimiz yılın aynı döneminde 436.3 milyar yen, Temmuz ayında ise 625.4 milyar yen gelmişti.


Uluslararası Para Fonu'nun ciddi daha sert küresel yavaşlama riski öngörürken, yenin son 5 yılda dolar karşısında kaydettiği yüzde 50'i bulan kazançları ve Çin ile yaşanan ada krizi, Japonya'nın ihracatını zayıflatıyor. Ticari pozisyondaki kötüleşme, Japonya'nın dünyanın en büyük kamu borcu için deniz aşırı fonlamaya ihtiyaç duyması riskini de artırıyor.

Cari fazla rakamlarının "negatif trendde bir nefes alma molası" olduğunu söyleyen Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın stratejistlerinden Takahiro Sekido, Japonya'nın gelir fazlasının hâlen daha eksi ticaret dengesini eşitlediğini, cari açığa dikkat edilmesinin gerektiğini belirtti.