Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü işsizlik oranının Eylül'de yüzde 8.1'den yüzde 7.8'e gerilediğini açıklamasının ardından Pazartesi akşamı yeniden Amerikan ekranlarında beliren emlak imparatoru Donald Trump, Obama yönetiminin işsizlik oranlarını düşük göstermek için "ayarlama" yaptığını iddia etti.

Trump, Cuma günü "Bu Chicago'lu adamlar her şeyi yapar. Argümanları tükendiyse de rakamları değiştirirler" ifadeleriyle dikkat çeken General Electric'in CEO'su Jack Welch'in Twitter'daki sözlerini tekrarlarcasına, rakamlara ne kendisinin ne de başkalarının inandığını, "Rakamların hiç yoktan ortaya çıktığını" söyledi.

Welch Cuma günü yazdığı Twitter iletisine ilişkin ise daha sonra, iletinin sonuna "soru işareti eklemiş olmasının gerektiğini" söylemişti.

Birçok ekonomist, istihdam verileri şirketlerin anketlerinden gelse de, işsizlik verisinin hanehalkının her ay tabî tutulduğun bir ankete dayandığına ve bu sebeple de revizyona ve hatalara daha açık olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak ekonomistlerin bu notu da Trump'ın saldırılarını hafifletmedi ve Trump, "Obama yönetiminin rakamlarla oynadığına inandığını" belirterek, "Birkaç ay sonra, tıpkı 1.5 yıl önce de olduğu gibi rakamı yüzde 8.2 ya da üzerine revize edecekler" dedi.