Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kömür rezervlerinin daha etkin kullanımı için Afşin Elbistan bölgesine Hazine garantisi olmadan 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılmasının planlandığını belirterek, ''Bu bölgede kömürden elektrik üretecek yeni bir santralle yaklaşık 1,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş olacak'' dedi.

Bakan Yıldız, Bakanlık Toplantı Salonu'nda Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ile Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA arasında Afşin Elbistan bölgesinde elektrik üretimine ilişkin ortak bildirinin imza törenine katıldı.

Yerli ve yenilenebilir kaynakların daha fazla üretime yansıtılması ve enerjide ithalatın azaltılmasına yönelik çabalarının devamı olarak Afşin Elbistan havzasındaki kömür rezervinin üretime kazandırılacağını bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

''Afşin Elbistan Havzası 4,4 milyar ton kömür rezerviyle ülkemizin linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip. Havzada toplam 8 bin 200 MW kurulu güce sahip yeni santraller kurulabilme potansiyeli var. Burada yapacağımız anlaşma ortak bildiri niteliğinde olacak. Bildiriyle iradelerimizin bu projenin hayata geçirilmesi yönünde olduğunu kamuoyuna göstermiş olacağız. Bu ortak bildiri her şey demek değil. 2-2,5 aylık çalışmayla kurumlarımızı, kuruluşlarımızı görevlendirerek anlaşmanın sağlanmasını umut ediyoruz. Bu müstakil bir anlaşma değil, havzaya başka ülkeler ve şirketler de teklif verebilecek.''

Afşin Elbistan havzasında kurulacak santraller dizisinin nükleer santralden çok da küçük olmadığına dikkati çeken Yıldız, havzaya yapılacak yatırımlar için 4 yıl öncesine göre daha cazip teklifler aldıklarını söyledi.



-''Hedef 17 bin MW'lık kömür santrali devreye almak''


Dünyada kömür arzının petrol ve doğalgazın arzından daha fazla arttığını belirten Yıldız, ''Yerli ve yenilenebilir kaynaklara verdiğimiz önem kapsamında 2013 yılında kömürün üretimdeki payını yüzde 30'lar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz'' dedi.

Her ülkenin kendisine has avantaj ve dezavantajlarının olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, ''Türkiye'nin doğalgazı yok ama kömür kaynakları var. Afşin Elbistan havzasında kömürden elektrik üretecek yeni bir santralle yaklaşık 1,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş olacak. Kömür rezervlerinin daha etkin kullanımı için bölgeye Hazine garantisi olmadan 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Türkiye eski Türkiye değil. Kendisine daha çok güvenen ve büyüyen bir ülke var. Biz 2023 yılına kadar minimum 17 bin MW kömür santralini devreye alacağız'' diye konuştu.



-''Anlaşma iki ülke dostluğuna katkı sağlayacak''

Abu Dabi Emirliği Maliye Bakanlığı Başkanı Hamad Al Hurr Al Suwaidi de Türkiye'de olgunlaşmış ve istikrarlı bir enerji sektörü bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin enerji talebinin her geçen gün arttığını söyledi.

TAQA'nın dünyanın 13 ülkesinde 16 bin MW'tan daha fazla kurulu güce sahip olduğunu bildiren Al Suwaidi, ''Enerji alanındaki ilişkiler iki ülke arasındaki dostluğun daha da gelişmesine katkı sağlayacak'' dedi.

Konuşmaların ardından, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış ile TAQA İcra Direktörü Frank Perez'in de katılımıyla iki bakan ortak bildiri metnini imzaladı.