Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, Başbakan Mariano Rajoy'un finansal yardım çağrısı konusundaki isteksizliğinin ülke menkul kıymetlerine yönelik talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

İki yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi, Uluslararası Para Fonu başekonomisti Olivier Blanchard'ın, İspanya ve İtalya'da tahvil faizlerinin, bu ülkelerin yardım istememesi durumunda, son dönemdeki düşüşlerini geri verebileceğini öne sürmesinin ardından yaklaşık iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Rajoy yarın Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı  Francois Hollande ile biraraya gelecek. İspanya Başbakanı, parasal yardım isteme konusunu düşünmekte olduğunu kaydederken, bunun kısa bir süre içinde olacağı spekülasyonunu gidermeye çalıştı.

Amsterdam'da ING Groep NV kıdemli stratejisti Alessandro Giansanti, "Piyasada bir miktar riskten kaçış var" dedi ve "Yatırmcılar İspanya'nın yardım isteyip istemeyeceğini ve bunun detaylarını öğrenmek için bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Gösterge 10 yıllık İspanyol tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 11:10'da yüzde 5.75'e yükseldi. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.75 faizli tahvillerin fiyatı 0.23 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.30 euro dülşerek 100.695'e indi. İki yıllıkların faizi ise 11 baz puan yükselerek yüzde 3.25'e ulaştı ve kapanış bazında 26 Eylül'den bu yana en keskin yükselişini gerçekleştirdi.

İspanya Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, Bloomberg verilerinin gösterge tahvili Ocak 2024 vadeli kağıtlar olarak göstermesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin gösterge kağıdının Ocak 2022 vadeliler olarak kalmaya devam ettiğini belirtti.