Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sermaye sorununu gidermediği sürece Euro Bölgesi bankalarının bilanço tablolarının ciddi miktarda daralacağı uyarısında bulunan Uluslararası Para Fonu, sermaye kaçışının, büyümeye daha fazla zarar vererek, hâli hazırda rekor yükseklerde seyreden işsizlik oranını daha da yükselteceğine işaret etti.

IMF Küresel İstikrar Raporu'nda, euro birliğinin dağılması korkularıyla tetiklenen sermayenin, Euro Bölgesi'nin çevre ekonomilerinden, çekirdek ülkelere kaçışının, bölgenin borçlanma maliyetlerinde "aşırı fragmantasyona" neden olduğuna dikkat çekildi. Fon, bunun, bankalar üzerinde bilanço tablolarını azaltmaları yönünde yeni bir baskı oluşturduğunu belirtti.

Euro liderlerinin sözlerini tutması kaydıyla krizin çözümündeki gecikme, Avrupalı bankaların önümüzdeki yılın sonuna kadar 2.8 trilyon dolarlık varlık satmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Bu rakam, Avrupalı bankaların toplam bilançolarının yüzde 7'sini oluşturuyor. IMF, çevre ekonomilerdeki bankaların varlıklarının yüzde 10'unu satmak zorunda kalabileceğine dikkat çekiyor.

Öte yandan politika yapıcıların sözlerini tutmaması, Avrupalı bankaları 4.5 trilyon dolarlık varlık satmak durumunda bırakabilir.

Fon, mali sıkılaştırma ya da ortak bir bankacılık denetimi kurulmasının zamanında gerçekleşmemesi, UniCredit SpA'dan Deutsche Bank AG'ye kadar 58 AB bankasını varlıklarını azaltmak durumunda bırakabilir ve bu da Yunanistan, Kıbros, İrlanda, Portekiz ve İspanya'dan oluşan çevre ekonomilerinin kredi ve büyümesini önümüzdeki yıl yüzde 4 düşürebilir.

IMF raporuna göre kaldıraçlardan kurtulma, büyümeyi baskılayarak, bölgedeki işsizliği yüzde 2 oranında yükseltebilir.