Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL



Japon otomobil üreticilerinin Çin'deli satışlarının düşerek, iki ülke arasındaki ticari bağları tehdit eden ada krizine ilişkin endişeleri artırmasıyla Tokyo Borsası düştü; Nikkei 225 Endeksi Temmuz'dan bu yana en sert 2 günlük düşüşünü kaydetti.

Asya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., Çin'deki satışlarının 2008'den bu yana en düşük seviyesine gerilediğini açıklaması sonrasında yüzde 2.1 değer kaybetti. Kobe Steel Ltd., Nomura Holdings Inc.'in şirketin hedef fiyatını düşürmesi üzerine çelik üreticileri arasındaki düşüşü  sürdürdü. Japonya'nın en büyük 5. ilaç üreticisi Chugai Pharmaceutical Co., Credit Suisse Group AG'nin hisselerde satış tavsiyesi vermesinin ardından yüzde 3.3 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 8,603.16 puana gerileyerek 23 Temmuz'dan bu yana en sert 2 günlük düşüşünü kaydetti. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 13 üzerinde seyretti. Topix endelsi yüzde 1.5 düşüşle 716.84 puana indi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 7 hisse değer kaybetti.

Büyümenin yalnızca Çin'de değil, dünyanın her yanında zorluklarla boğuştuğunu, ada krizinin de sıkıntıları artırarak, otomotiv sektörünü baskıladığını belirten DIAM Co.'nun portföy yöneticisi Kuninobu Takeuchi, insanların mali yılın ikinci yarısında kazançlarda iyileşme beklemiş olduğunu hatırlatarak, "Ancak bu da ümitleri boşa çıkardı" dedi.

Topix Endeksi bu yıl küresel ekonominin yen taleplerini destekleyerek, Japon ihracatçıların kazançlarını aşağı çekmesiyle yüzde 1.6 düştü. Asya, ABD ve Avrupa'daki politika yapıcılar, büyümeyi desteklemek üzere yeni bir dalga teşvik sundu.