Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de büyümenin yavaşlaması ve Avrupa'daki borç krizinin şirket karlarını olumsuz etkilemesine yönelik endişelerden dolayı satıcılı seyrediyor. Bu ortamda, Asya hisse sentleri düşüşünü üçüncü güne taşırken, Asya'da kredi riski son bir haftanın zirvesine çıktı ve petrol değer kaybetti. Kore para birimi won ise 11 ayın zirvesinden gevşedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:11'de, Japonya hisselerinin öncülüğünde, yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı yüzde 0.2 geriledi. Asya-Pasifik bölgesinden tahvil riski son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.4 gevşeyerek 1,114.80 seviyesine indi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, petroldeki yüzde 0.5 düşüşün etkisi ile yüzde 0.3 kaybetti. Tayvan'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Alcoa Inc., Çin'de yavaşlayan büyümenin küresel aluminyum talebini düşüreceğini kaydederken, Çin'de Japon otomobillerinin satışları, iki ülke arasındaki toprak sorunu nedeniyle hızlı bir düşüş gösterdi. Bugün açıklanacak olan Ağustos ayı Fransa ve İtalya sanayi üretimi verilerinin, Avrupa borç krizinin büyümeyi olumsuz etkilemesi ile birlikte, düşmesi bekleniyor. Bugün Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile biraraya gelecek olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkesindeki finansal krizi kontrol altına almakta güçlük çekiyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd.'den Nader Naeimi, "Çin'deki yavaşlamanın küresel anlamda etkisini görüyoruz ve bu durum Alcoa'nın rakamlarında yansımasını buldu" dedi ve "Hisse senedi piyasaları oldukça güçlü bir çıkış yaşadı. Bu nedenle, bir düzeltme hareketi şaşırtıcı olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı üç hisse değer kaybetti. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi ve daha geniş tabanlı Topix Endeksi en az yüzde 1.4'lük düşüşler gerçekleştirdi. Toyota Motor Corp., Çin'deki satışlarının 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gösterdiğini açıklamasının ardından yüzde 1.8 değer kaybetti. Bugün açıklanacak olan Çin binek oto satışları verisinin son sekiz ayın en yavaş artışını göstermesi bekleniyor.