Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin borç krizini çözümündeki başarısızlığının, bölge ekonomilerini baskıladığına ilişkin kanıtların artacağı spekülasyonu üzerine euro 3. gününde de zayıfladı.

Avrupa'nın ortak para birimi, ekonomistlerin Fransa ve İtalya'da sanayi üretiminin Ağustos'ta düştüğünü öngörmesi üzerine yen karşısında 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Japon yeni, dünya genelinde hisselerde görülen düşüşün güvenli varlık taleplerini desteklemesi üzerine güçlendi. Yatırımcılar İspanya'nın kurtarma isteme ihtimalini tartarken, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Paris'te buluşmasının öncesine eurodaki kayıplar sınırlı oldu.

Euronun çok tercih edilen bir para birimi olmadığını söyleyen FXC Prime Corp.'un kıdemli yönetici direktörü Marito Ueda, Avrupa ekonomisinin ABD ve Japonya'dan daha kötü durumda olduğunu savundu.

Euro, dolar karşısında erken saatlerde 1.2835'ten 1 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmesinin ardından bugün dünkü kapanışından yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2859 düzeyine geriledi. Euro, yen karşısında 100.44 seviyesinden 1 Ekim'den bu yana en düşüğüne işaret etti. Yen, dolara karşı 78.27'den işlem gördü.

Ueda, euronun 1.20 doların altına gerileyebileceğini öngördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 3. gününü de ekside geçirdi. Standard&Poor's 500 Endeksi dün yüzde 1 düştü.

Temel para birimlerindeki fiyat dalgalanmalarının hızının sinyalini veren zımni volatilitesi bugün yüzde 7.7'de seyretti. Bu rakam 5 Ekim'de yüzde 7.5 seviyesinden kaydedilmiş olan 5 yılın en düşüğünün üzerine işaret ediyor.