Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, bu hafta küresel yavaşlamanın derinleştiğine işaret eden raporların bölgenin ihracat görünümünü olumsuz etkilemesi üzerine Güney Kore wonunun öncülüğünde düştü.

Uluslararası Para Fonu küresel büyüme tahminini 2009'dan bu yana en düşük seviyesine çekerek, Avrupa'daki borç krizinin kötüleyebileceği uyarısında bulundu. Filipinler'in denizaşırı satışları Ağustos'ta beklenmedik şekilde düştü. Malezya'nın sanayi üretimi Ağustos'ta bu yıl ilk düşüşünü kaydederken, Bloomberg anketlerine göre de Güney Kore Merkez Bankası yarın faiz indirecek.

Asya paralarındaki beklentilerin, IMF'nin de öne çıakrdığı küresel büyüme endişelerinden ötürü zayıf olmayı sürdürdüğünü belirten Tokyo'daki Japan Center for Economic Research'ün araştırmacılarından Hideki Hayashi, Tayland ve Malezya gibi ihracata bağımlılığı yüksek olan Asya ülkelerinin dış talepteki yavaşlamadan daha fazla etkileneceğini söyledi.

Won, dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 1,114.70'e, Malezya ringgiti yüzde 0.3 değer kaybederek 3.0822'ye geriledi. Tayland bahtı ve Filipin pezosu yüzde 0.2'şer düşüşle sırasıyla 30.71 ve 41.547 düzeylerinden işlem gördü.

Asya'da en çok işlem gören para birimlerinin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi; endeksin 60 günlük volatilitesi de yüzde 2.64'te seyretti. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerek bu haftaki kayıplarını yüzde 1.6'ya çıkardı.