Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İslam Kalkınma Bankası (IDB) Başkanı Ahmad Mohamed Ali Al Madani, İstanbul'un önemli bir finans merkezi olma yolunda ilerlediğini belirterek, işbirliğini geliştirmek için İslam Kalkınma Bankası'nın en kısa zamanda İstanbul'da bir ofis açacağını söyledi.

İSEDAK tarafından düzenlenen toplantının İslam ülkeleri arasındaki işbirliğini artırmak adına önemli olduğunu ifade eden Al Madani, üye ülkeler arasında karşılıklı ticaret, yoksulluğun önlenmesi, serbest ticaret anlaşması gibi önem taşıyan konuların konuşulacağı toplantının İslam Kalkınma Bankası'nın faaliyetleriyle örtüşmesi dolayısıyla kendileri için de önem taşıdığını kaydetti.

İslam Kalkınma Bankası olarak Türkiye ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Al Madani, bu işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi. Al Madani, ''İstanbul' önemli bir finans merkezi olma yolunda ileriliyor. İşbirliğini geliştirmek için İslam Kalkınma Bankası olarak İstanbul'da bir ofis açacağız'' diye konuştu.

İstanbul'un bir finans merkezi olma konusunda başarılı olacağına inandığını dile getiren Al Madani, bu konuda İslam Kalkınma Bankası'nın desteğinin her zaman Türkiye'nin arkasında olacağını, İstanbul'da açmayı planladıkları ofisin de bu desteğin bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Sukuk ihracı dolayısıyla Türkiye'yi tebrik ettiğini ifade eden Al Madani, Türkiye'nin sukuk ihracı uygulamasıyla çok büyük bir aşama kaydettiğini, İslam Kalkınma Bankası'nın da bu sukuk ihracında rol alacak olmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti.



-Türkiye'deki Suriyeli mültecilere insani yardım desteği

İslam Kalkınma Bankası Grubu olarak insani yardım çalışmalarında da işbirlikleri yaptıklarını anlatan Al Madani, ''Biz, kalkınma bankası olmamızın yanı sıra mültecilere ve yoksullara da yardım eden bir bankayız. Diğer kurumlarla işbirliği yaparak Ürdün'deki mültecilere insani yardım konusunda katkıda bulunduk. Türkiye'deki Suriyeli mültecilere de insani yardım sağlayacağız'' dedi.

Al Madani, İslam Kalkınma Bankası Grubu'nun bu yıl sonuna kadar yaklaşık 7 milyar dolar civarında finansman desteği sunacağını söyledi.

İslam Kalkınma Bankası ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kurumların üye ülkelerin birbirleri arasındaki işbirliğini artırmaya katkıda bulunduğunun altını çizen Al Madani, üye ülkeler arasında yüzde 4,5 olan ticaret hacminin şu anda yüzde 18'e yaklaştığını, bu rakamın 2015'te yüzde 20'ye ulaşacağını ifade etti.

Al Madani, Türkiye'nin Körfez ve diğer Arap ülkeleriyle artan kültürel ve ticari ilişkilere İslam Kalkınma Bankası olarak katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.



-Cumhurbaşkanı Gül ile de çalıştı

Suudi Arabistanlı Al Madani, 1975'ten bu yana İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulan İslam Kalkınma Bankası'nın başkanlığını yürütüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nevzat Yalçıntaş gibi isimler de İslam Kalkınma Bankası bünyesinde Al Madani ile birlikte çalıştı.

56 üye ülkeye sahip ve merkezi Cidde'de bulunan İslam Kalkınma Bankası'nın Fas, Malezya, Kazakistan ve Senegal'de bölge ofisleri, Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Gine, Endonezya, İran, Nijerya, Pakistan Sierra Leone, Sudan, Özbekistan ve Yemen'da temsilcilikleri bulunuyor.

AA