Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Riyalin dibe vurmasının ve protestoların, takas ofislerindeki işlemleri durma noktasına getirmesinin günler sonrasında İranlı yetkililer hâlâ Döviz piyasasında istikrar sağlamanın yollarını arıyor.

İran Merkez Bankası bugün hükümetin yeni açılan kambiyo merkezinde Dolar/Riyal kurunu 25,480 riyal olarak açıkladı. Bugünkü resmi kur, dün belirlenen 25,550 düzeyin altındaydı.

Riyal 1 Ekim'de dolar karşısında resmi olmayan piyasalarda yüzde 18 düşerek 35 bin dolara kadar geriledi. Kasım'da 13,200 düzeyinde işlem gören riyal, ABD ve Avrupa tarafından nükleer programını durdurması için uygulanan ambargoların etkisiyle değer kaybetti.

Hızla düşen riyali protesto etmek için 4 Ekim'de sokaklara dökülmüş olan insanlara polis göz yaşartıcı gaz sıktı. Parlamentonun ekonomi komitesi başkanı Gholamreza Mesbahi-Moghadam, döviz piyasasında tahribata yol açmak ile suçlanan 50 kişinin tutukladığını açıkladı.

Tahran'daki lisanslı döviz büroları bugün açık olsa da, birçoğu dolar kurunu vermekten kaçındı ve çok az sayıda işlem yapıldı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, riyaldeki düşüşün, batının İran'a karşı uyguladığı ambargoların ve döviz piyasalarında, "kötü niyetli grupların" neden olduğu spekülasyonların bir sonucu olduğunu savundu.