Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), Hindistan'ın, ekonomik büyüme yavaşlarsa ve politika adımlarına yönelik siyasi muhalefet artarsa, önümüzdeki 24 ay içinde, yatırım yapılabilir düzeydeki kredi notunu yitirebileceğini kaydetti.

S&P analistleri Takahira Ogawa ve Elena Okorochenko, bugün açıklanan raporda, kredi not görünümünün "durağan"dan "negatif"e düşürüldüğü Nisan ayındaki yorumları tekrarlayarak, Hindistan'ın en az üçte bir not indirimi olasığı ile karşı karşıa olduğunu kaydettiler. Hindistan'ın S&P'deki kredi notu, yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak üzerinde, "BBB-" seviysinde ve bu seviye, diğer üyeleri Brezilya, Rusya ve Çin olan BRIC grubunda en düşük notu işaret ediyor.

S&P, açıklamasında, "Öte yandan, hükümet yapısal mai açıkları azaltacak inisiyatifleri alırsa, yatırım ortamını iyileştirse ve büyüme görünümünü ilerletirse, not görünümünü yeniden durağana yükseltebiliriz." dedi.

Başbakan Manmohan Singh'in hükümeti, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek ve Hindistan'ın yatırım yapılabilir statüsünü korumak için, geçen aydan bu yana, bir dizi politika değişiklikleri uygulamaya başladı. Hükümetin bu düzenlemelerine karşın, Uluslararası Para Fonu (IMF), dün yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin 2012 yılında, son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4.9'a düşebileceğini kaydetti.

S&P, "Uzun bir beklemenin ardından, hükümet reform çabalarını yeniden devreye sokmuş görünüyor ve bu durum, ülkenin gelecekteki kalkınması için oldukça olumlu" dedi ve "Gujarat dahil, iki eyalette Aralık 2012'de yapılacak seçimler nedeniyle, hükümetin reformları uygulaması için fazla bir penceresi yok" yorumunda bulundu.

S&P, Hindistan'ın bütçe açığının gayrı safi iç hasılaya (GSYİH) oranını Mart 2013'te bitecek mali yıl için yüzde 6 civarında olacağı tahminnde bulundu. Hükümetin hedefi ise yüzde 5.1 seviyesinde. S&P, aynı dönemde, GSYİH'nın yüzde 5.5 büyüyeceği öngörüsünde bulundu. Kuruluşun öncei büyüme tahmini yüzde 7 seviyesindeydi.

Nisan ayında yüzde 8.5'ten yüzde 8'e indirmesinin ardından politika faizinde değişikliğe gitmeyen Hindistan Merkez Bankası, S&P'ye göre, enflasyonun "inatçı" seyrinden dolayı, para politikası konusunda temkinli kalacak.