Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakırın New York'ta, Çin'de otomobil satışlarındaki beklenmedik düşüşün, dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan bu ülkedeki metal talebini olumsuz etkileyeceği endişelerini güçlendirmesi ile birlikte aşağı yönde hareket etmesi bekleniyor.

Çin'de toptan otomobl satışları geçen ay 1.32 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin daha altındaydı. İspanya hisse senetleri, yatırımcıların ülkenin yardım isteyip istemeyeceği konusunu değerlendirmeleri ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Bakır geçen ay, ABD'den Japonya'ya, önnemli merkez bankalarının yeni parasal teşvikleri uygulamaya koymasının desteği ile, Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmişti.

RBC Capital Markets Ltd., bugünkü raporunda, "İspanya/Avrupa'daki sorunlar ve Çin'deki yavaşlama, küresel parasal gevşemenin coşkusunun sona ermesinin ardından, daima yeniden masaya geliyordu" dedi ve "Bu sorunlar, fiyatların önümüzdeki hafta yeni zirveler yapmasını önleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek, New York saati ile 08:11'de pound başına 3.717 dolarda kaldı. Üç ay vadeli bakır kontratı, Lodnra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.2 yükselerek ton başına 8,159 dolara çıktı. Aluminyum ise, ABD'li üretici Alcoa Inc.'nin küresel bakır talebinin azalacağı yolundaki tahmininin ardından değer kaybetti.

Euro dolar karşısında sıçrama yapmadan önce, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Güçlü dolar, emtianın alternatif yatırım olarak cekiciliğini azaltıyor.

RBC, "Fiyatların, euro zayıf ve dolar güçlü olduğu sürece, baskı altında kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz" yorumunda bulundu.

Üç ay vadeli aluminyum kontratı, Londra'da, yüzde 1.5 düşerek ton başına 2,023 dolara indi. Fiyatlar 2,006.25 dolar ile 7 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal dün 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapandı. Bu durum, teknik göstergelere göre değerlendirme yapan bazı analistlerce, potansiyel ilave düşüşlerin işareti olarak algılanıyor.

ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Alcoa, dün yaptığı açıklamada, dünya aluminyum talebinin yüzde 6 artacağı tahmininde bulundu. Şrket daha önce, talebin yüzde 7 artacağı öngörüsünde bulunmuştu. Önemli madencilik şirketlerinden Rio Tinto Group ise, Çin'de büyümenin "ılımlı" hale gelmekte olduğunu kaydetti.

LME'de, çinko, kurşun ve nikel değer kaybetti. Kalay yükseldi.