Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Ekim ayında, Avrupa Merkez Bankası'nın ülke tahvillerini satın alma planının bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınacağı beklentisini artırması sonucu yükseldi. Endeks böylelikle iki ay üst üste yukarı yönde hareket etti.

Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, altı aylık dönemdeki gelişmeleri önceden tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Eylül ayındaki seviyesi olan eksi 18.2'den Ekim ayında eksi 11.5'e yükseldiğini duyurdu. Bloomberg'in anketine katılan 36 analistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin eksi 14.9 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Almanya hisse sentlerinin gösterge endeksi DAX, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemesi ve sınrısız ülke tahvili alımına yönelik bir plan açıklamasından bu yana yüzde 10'u aşan bir ralli gerçekleştirdi. Avrupa'nın en büyüğü olan Almanya ekonomisi de diğer Euro Bölgesi ülkelerinden daha iyi bir performans gösteriyor, ancak krizin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği yolunda işaretler var. Almanya'da fabrika siparişleri Ağustos ayında beklenenden daha fazla düşerken, iş dünyası güveni Eylül ayında 2.5 yılın en düşük seviyesine indi.

Londra'da Berenberg Bank başekonomisti Holger Schmieding, "Avrupa Merkez Bankası, sınırsız tahvil alımı yapacağını söyleyerek, yatırımcılara belli bir dereceye kadar güvenlik sağladı" dedi ve "Buna güven duyduğumuz sürece, Euro Bölgesi'ndeki durumun iyileşeceğini düşünüyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.