Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, finansal krizin tırmanışından bu yana ABD'nin en büyük kreditörü olarak yerini kaybederek, Mitt Romney'nin başkanlık kampanyasındaki en büyük silahını da köreltiyor.

Çin'in ABD Hazine tahvilleri varlığı bu yıl Temmuz'a kadar geçen dönemde yüzde 0.2 azalarak 1.15 trilyon dolara geriledi. ABD'nin en güçlü ortağı Japonya'nın Hazine tahvilleri varlığındaki payı ise aynı dönemde yüzde 5.6 artarak 1.12 trilyon dolara çıktı. ABD Hazine Bakanlığı bugün Ağustos ayına uluslararası sermaye dağılımını açıklayacak.

Eğer seçimleri kazanırsa Çin'i "Döviz manipülatörü" ilan edeceğini vaad eden Romney, ABD Başkanı Barack Obama'nın ticari anlaşmazlıklar konusunda çok "yumuşak" olduğunu, yabancı taleplerin Hazine kağıtlarının faizinin rekor düşük seviyelere yakın seyrederek, hükümet, şirketler ve bireyler için kredi maliyetinin düşmesine neden olduğunu söyledi.

Ne olursa olsun ABD'nin denizaşırı paraya ihtiyaç duyacağını belirten Deutsche Bank AG'nin faiz stratejileri müdürü Dominic Konstam, bütçe açıkları için Hazine tahvillerinin çıkarılmasının gerektiğini ve Çin olmasa bir başka ülkenin onları alacağını söyledi.