Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları, Eylül ayında da yükselerek, çıkışını ikinci aya taşıdı. Bu durum, diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansımada geciken enerji fiyatlarındaki sıçramayı yansıtıyor.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFFE) Eylül ayında yüzde 0.6 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bu verinin yüzde 0.5 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyatları endeksi ise yüzde 0.1 ile beklenenin altında artış gösterdi.

Abercrombie & Fitch Co. ve Safeway Inc. gibi şirketler, 12.1 milyon Amerikalının işsiz olduğu ve artan akaryakıt fiyatlarının çalışanların faturalarını kabarttığı bir ortamda, fiyatlarda artışa gitmenin zor olduğunu kaydediyorlar. Fiyatlama gücündeki eksiklik, Fed'in istihdamı desteklemek için para politikasını daha da gevşetmesinin bir nedeni olarak gösteriyor.

Charlotte, North Carolina'da Wells Fargo Securities LLC kıdemli ekonomisti Sam Bullard, "Fiyatlar halen oldukça yumuşak" dedi ve "Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların halen diğer fiyatlara yansıdığını görmüyoruz. Tüm bunlarla birlikte, enflasyon Fed'in endişe duyduğu bir konu değil ve halen Fed'e ihtiyaç duyduğunu yapma konusunda esneklik sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 86 ekonomistin tahminleri yüzde 0.1 artış ile yüzde 0.7 artış arasında kaldı.