Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın parasal genişleme programlarını sonlandırması ve sonrasına ilişkin değerlendirmede bulunan Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. başekonomisti Brendan Brown, öngörülmeyen parasal genişleme politikalardan çıkılmasının, küresel piyasalarda çalkantıya yol açabilecek "kara kuğulardan biri" olabileceğini söyledi.

Bloomberg'in Londra'daki toplantılarına katılan Brown, parasal genişleme programı sonlandırılmasının büyük ihtimalle hisse senedi piyasasında bir çöküşle sonuçlanacağını ve ülkenin Roosevelt dönemindeki gibi bir resesyona geri döneceğini öngördü.

Fed Başkanı Ben Bernanke geçtiğimiz ay ABD Merkez Bankası'nın rekor düşük faizlerin ve her ay 40 milyar dolarlım  mortgage tahvili alımlarının, istihdamda "sürdürülebilir bir ilerleme" kaydedilinceye kadar devam edeceğini söyledi. Fed Aralık 2008'den bu yana dünyanın en büyük ekonomisine 2.3 trilyon dolarlık likidite sağladı.

Brown ayrıca başkanlık seçimlerinin hisse senedi piyasasını coşturarak, 600 milyar dolarlık harcama kesintisi ve vergi atışlarına ilişkin endişeleri gevşetebileceğini söyledi.