Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, İspanya'nın yardım çağrısı yapacağı yolundaki beklentilerin güçlenmesi ve dün ABD'de açıklanan sanayi üretimi verisinin beklenenden iyi çıkmasından olumlu etkileniyor. Bu ortamda, Asya hisse senetleri son bir ayın en hızlı yükselişini gösterirken, euro değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:37'de yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yğzde 0.1 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.3096 dolar seviyesine çıkarken, Güney Kore para birimi won son bir yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Bakır Londra'da yüzde 0.3 yükselirken, çinko yüzde 0.6 değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve Asya Pasifik bölgesi tahvil riski yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine indi.

İki Alman parlamenter, ülkelerinin İspanya'ya kredi yardımı sağlanmasına açık olduğunu söyleyerek, yarınki Avrupa Birliği öncesi Almanya'nın direncinin yuömuşamakta olduğunun işaretini verdiler. ABD'de bugün açıklanacak olan Eylül ayı konut başlangıçları verisinin iyileşme göstermesi bekleniyor. ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi verisi ise beklenenden daha güçlü bir artış göstermişti. Credit Suisse Group AG, Çin ekonomisinin muhtemelen tabanını bulmakta olduğunu kaydederken, hedge fonu Fortress Investment Group LLC, Çin para birimi ve hisse senetlerinde beklentisini yükselişe çevirdi.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd. para yöneticisi Tim Schroeders, "İspanya için kaçınılmaz hale gelen kurtarma öncesi, çok fazla ikna gerekecek gibi görünüyor" dedi ve "Almanya böyle bir kurtarma paketi için daha gevşek hale geliyor ve bu olumlu olarak değerlendirilmeli" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik endeksi'nde, düşen iki hisse karşılığı yaklaşık yedi hisse değer kazandı. Ham madde ve sağlık ile ilgili şirketlerin hisse senetleri, 10 sanayi grubu arasıdna en fazla yükselen gruplar oldu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi ve Kore'de Kospi Endeksi en az yüzde 0.8'lik yükselişler gösterdi.