Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD'de sanayi üretimi ve Almanya'da güven endeksi verilerinin beklentilerden daha iyi çıkması ve Codelco'nun Çin'deki muhtemel teşvikler ile birlikte emtia talebinin toparlanabileceği tahmininde bulunmasının talep görünümünü iyileştirmesinin desteği ile yükselişini ikinci güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 yükselerek ton başına 8,182 dolara kadar çıktıktan sonra, Seul saati ile 13:50'de 8,153 dolara geldi. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.711 dolara ulaştı.

ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi, Ağustos ayında yüzde 1.4 düştükten sonra, Eylül ayında yüzde 0.4 yükseldi. Almanya'da yatırımcı güveni Ekim ayında yükseldi ve böylelikle iki ay üst üste yukarı yönde hareket etmiş oldu. Dünyanın en büyük bakır üreticisi, Şilili Codelco'nun CEO'su Thomas Keller, Çin'de yeni liderin ekonomi, geniş anlamda madencilik sektörü ve özellikle bakır için önemli oranda teşvik sağlayacağını kaydetti.

Seul'de Tong Yang Securities Inc. metal traderı Lelia Kim, "Piyasa tekrar risk moduna döndü" ve "ABD ve Almanya verileri beklenenden iyi çıktı. Dolar da düşüyor, hisse sentleri yükseliyor ve İspanya'nın kurtarılmasına yönelik iyimserlik büyüyor. Bunlar bakırın kuzey yönünde hareket etmesine yardımcı oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro, İspanya'nın finansal yardım isteyeceği ve bunun da bölge borç krizinin kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı beklentisi ile, dolar karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa Birliği liderleri bu hafta Brüksel'de biraraya gelecek.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.3 düştü ve dolardaki bu düşüş, amtia grubunun alternatif yatırım aracı olarak cazibesini artırıyor. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi MSCI AsyA Pasifik yüzde 1.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Ocak teslimatı bakır, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, dazla değişmeyerek ton başına 58,730 yuanda (9,388 dolar) kaldı. LME'de, Aluminyum, çinko ve kurşun değer kazanırken, nikel ve kalay düştü.