Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin her birinin borç krizinin çözümünde kendi imzasının olmasını istemesiyle, Fransa'nın banka birliğinin hızla kurulmasına yönelik çabaları, Almanya'nın maliyet endişeleriyle tetiklenen direnciyle karşılaşıyor.

Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Haziran ayında anlaşılmış olan ve Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi bankalarının denetiminden sorumlu olmasını öngören planı, yatırımcıların güvenini koruyacak hızda uygulamaya koymakta zorlanıyor. Şüpheci analistler, AMB'nin denetim gücünün kapsamını ve zararların nasıl dağıtılacağını sorguluyor.

Liderler bugün Brüksel'de başlayacak ve 2 gün sürecek AB Zirvesi'nde bir araya gelmeye hazırlanırken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB'nin vaatlerini yerine getirememesi hâlinde 2009'da başlayan borç krizini kontrol altına çabalarının yoldan çıkabileceğini söylüyor. AB'ye banka birliğinin kurulması için bastırması çağrısında bulunan Hollande, ülkelere bütçe açıklarını kontrol altına almalarına yardımcı olunması ve yatırımcılara Yunanistan'ın şartlara bağlı kalırsa euroda kalacağının gösterilmesi gerektiğini savundu.

Altı Avrupa gazetesine ortak açıklamalarda bulunan Hollande, "Bu işleri bir an önce uygulamaya koymalıyız" diyerek, Avrupa'nın daha geç kalma lüksü olmadığını vurguladı.

AB bütçe kuralları konusundaki görüş ayrılıklarına ek olarak bankacılık sektörüne ilişkin anlaşmazlık da öne çıkabilir. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy hâlen kurtarmaya başvurmaya hazır görünmüyor ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'a kemer sıkma hedefleri için destek vereceği tahmin edilen Troyka raporu da hâlâ hazır değil.