Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ülke kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tutması ve İspanya'nın kurtarılmasına yönelik desteğin artmasının ardından, bugünkü ihalede 4.61 milyar euroluk (6.04 milyar dolar) borçlanma kağıdı sattı ve ihalede borçlanma maliyetleri düştü.

Madrid merkezli Hazine, 4.5 milyar euro olarak belirlediği maksimum satış hedefini aştı. Hazine ihalede, 1.64 milyar euroluk 2015 vadeli, 1.46 milyar euroluk 2016 vadeli ve 1.51 milyar euroluk 2022 vadeli tahvil satışı yaptı. 10 yıl vadeli tahvillerde faiz yüzde 5.46 seviyesinde gerçekleşti. Bu kağıdın faizi, 20 Eylül'de yapılan önceki ihalede yüzde 5.67 seviyesinde gerçekleşmişti. 10 yıllık kağıda, satış miktarının 1.88 katı alım talebi geldi. Buoran önceki ihalede 2.85 katı düzeyindeydi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avrupa Birliği liderlerine, Moody's'in yatırım yapılabilir seviyeyi onaylaması ve borçlanma maliyetlerinin altı ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin verdiği cesaretle, daha sıkı entegrasyon için taahhütlerini yerine getirmeleri yönünde baskı yapmak üzere Brüksel'e gidiyor. Bugünkü zirvede, Euro Bölgesi'nde bankacılık ve mali birlik konularının yanında, İspanya'nın kurtarılmasına yönelik görüşmeler de yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Londra'da Investec Bank Plc sabit getirili menkul kıymetler analisti Elisabeth Afseth, "İspanya'nın durumu zirvede muhakkak bugün ve yarın görüşülecek, ancak alınan tedbirlere yönelik olağan desteğin ötesinde birşey beklemiyoruz" dedi.