Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun geçen salı günü yaptığı olağan 45. toplantısında, Ankara'da bulunan Irak Ticari Müşavirliği'ne bağlı olarak İstanbul'da ticari büro açma kararı alındığını belirtti.

Debbağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Bu karar, Irak Hükümeti'nin karşılıklı ticari ilişkilerin güçlendirilmesinde büyük rol oynayan işadamlarına en iyi hizmeti sunma, ticari işlemleri kolaylaştırma arzusu neticesinde alındı.

Türkiye'nin önde gelen sanayi ve ticari şirketlerinin büyük bir kısmı, özellikle Irak'la ilişkileri olan şirketlerin çoğu İstanbul'da. Mesafenin uzaklığı ve 500 doları bulan yol masrafları sebebiyle bu şirketlerin, ürünleriyle ilgili onayı Ankara'daki ticari müşavirliğimizden almalarında zorluklar yaşandı. Bu sorunu gidermek için Ticaret Bakanlığı, İstanbul'da ticari büroyu açabileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Ticaret Bakanlığı'nın kararını onaylamasından sonra Bakanlar Kurulu bu kararı aldı.''

Debbağ, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2010 yılında 8 milyar doları bulduğunu ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu rakamın 20 milyar dolara çıkmasını beklediklerini kaydetti.