Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

- Piyanist ve besteci Fazıl Say, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında, avukatlarına tepki göstererek, ''Çok fazla atak yapıyorsunuz. Dışarı çıkarırım, size vekalet vermedim. Sadece avukat Meltem hanıma vekalet verdim'' dedi.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmayı, salonun yetersizliği nedeniyle ajans muhabirlerinin izlemesine izin verildi. Duruşmayı, ressam Bedri Baykam, sanatçı Edip Akbayram ve İstanbul Bağımsız milletvekili Levent Tüzel de takip etti.

Duruşmada söz alan müştekilerden Ali Emre Bukağılı, sanığın sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden dini değerlere hakaret ve sövmeye varan sözler sarf ettiğini kaydetti.

Müşteki Bukağılı, sanığın eğitimli biri olduğunu belirterek, ''Twitter'da biri görüşünü paylaşınca (retweet) herkes görüyor. Bunu muhakkak biliyordur. Böylece hakaret içeren ifadeleri başkaları da görmüş oluyor'' demesi üzerine Fazıl Say, ''O zaman neden onlardan da şikayetçi değilsin'' diye sordu.

Sanığın yaklaşık 30 bin takipçisinin olduğunu ifade eden Bukağılı, şöyle konuştu:

''Yazmış olduğu her cümle, takipçileri tarafından ulaşılabilir niteliktedir. Sanık bu eylemlerini ihtiyat haline getirmiştir. Bir önceki eyleminde de Türklüğe hakaret içerir sözler söylediği açıktır. Allah'a ve inanan insanlara hakaret etmiştir. İsterse Allah'ın varlığını ona ispat ederiz. Tabii ona inanıp inanmamak kendisine kalmış. Sanığın fikirlerine ve düşüncelerine karşı çıkmıyoruz. Sanık savunmalarında, söz konusu sözlerin Ömer Hayyam'a ait olduğunu iddia etmektedir. Bu sözlerin Hayyam'a ait olmadığına dair gazete kupürünü dosyaya sunuyoruz. Bu tip davranışları alışkanlık haline getirmiştir. Kasıtlı yaptığını düşünüyorum. Bu sebeplerle sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum. Şikayetçiyim ve davaya katılmak istiyorum.''



-Duruşmanın gizli yapılma talebi reddedildi

Duruşmada, müşteki Ali Emre Bukağılı'nın beyanlarına sanık avukatlarının itiraz etmesi üzerine tartışmalar yaşandı. Bunun üzerine müşteki Bukağılı, duruşmanın gizli yapılmasını talep etti.

Hakim Hulusi Pur, oturumun kapalı yapılması talebini reddetti.

Müşteki Orkun Şimşek de sanık Fazıl Say'dan şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılmak istediğini talep etti. Müşteki Turan Gümüş ise sanıktan şikayetçi olduğunu ancak davaya katılmak istemediğini söyledi.



-Avukatlar tartıştı

Sanık avukatları Taylan Tanay ve Efkan Bolaç, müşteki avukatlarından Ayfer Bayer'in, ''Ceza yargılamasının sözlü yargılama olmasının önemini bir kez daha anladım. Mahkeme, sanığın tavırları ile birebir muhatap olmakta ve görmektedir. Bizim konumuz bu. Sevgi yok, saygı yok, birbirimize saygı duymuyoruz'' sözlerine tepki gösterdi. Avukatlar, avukat Bayer'in ifadelerinin tutanağa geçirilmesini istedi.

Avukatlar tartıştığı sırada Fazıl Say, avukatlardan Taylan Tanay ve Efkan Bolaç'a hitaben, ''Çok fazla atak yapıyorsunuz. Dışarı çıkarırım, size vekalet vermedim. Sadece avukat Meltem hanıma vekalet verdim'' diyerek tepki gösterdi.

Tekrar söz alan müşteki Avukatı Bayer, sanığın ''Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir? Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir? Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı'' ifadeleri nedeniyle hatırlatarak, bu sözlerin Hıristiyanlık, Musevilik, ve İslam'ın benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak olduğunu söyledi.

Fazıl Say'ın avukatı Meltem Akyol ise, müvekkilinin dava konusu yazılarını sadece takipçilerinin görebildiğini anlatarak, müştekilerin müvekkilinin Twitter'da takipçisi olup olmadığını hususunun sorulmasını talep etti.

Dava konusu sözlerin Twitter'da sohbet ortamında yazıldığını belirten Akyol, müştekiler suçtan zarar görmediği için katılma taleplerinin reddedilmesini istedi.

Sanık avukatlarından Taylan Tanay ve Efkan Bolaç da müştekilerin katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep ederek, Twitter'da yazılan sözlerin, kamu düzenini bozmadığını da ifade ettiler.



-İki müştekinin katılma talebi kabul edildi

Hakim Hulusi Pur, müştekiler Ali Emre Bukağılı ve Orkun Şimşek'in davaya katılma taleplerini kabul etti.

Müştekilerin, sanığın tweet attığı tarihte takipçileri olup olmadığı konusunda belge sunmaları için verilmesine karar veren Hakim Pur, sanık Fazıl Say'ın duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti.

Hakim Pur, sanık ve müşteki tarafına beyanda bulunmak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışında bir süre mahkemenin kaleminde bekleyen Fazıl Say'a, otoparka kadar adliyedeki güvenlikçilerin eşlik etmesi ve basın mensuplarının görüntü almasını engellemeye çalışması dikkati çekti.

Fazıl Say, avukatı Meltem Akyol ile aracına binerek adliyeden ayrıldı.



-İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Fazıl Say'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı bazı yazılarda, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçunu işlediği ifade ediliyor.

Fazıl Say'ın söz konusu tweetlerine de yer verilen iddianamede, Say'ın şikayet konusu yazılarının kamusal barışı bozmaya elverişli olduğunun açık şekilde anlaşıldığı kaydedilerek, ''Kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yeryüzünde yaşayanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere incitecek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varılmıştır'' ifadeleri kullanılıyor.

İddianamede, Say hakkında, ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle 1,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.