Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, bugün Brüksel'de başlayacak ve iki gün süreck Avrupa Birliği liderler zirvesine çevrildi. Bu ortamda, İspanya tahvilleri, bugün Hazine'nin hedefinin üzerinde borçlanmasının ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı. Avrupa hisse sentleri, zirve öncesi dalgalı seyrederken, Japon yeni, Çin'de büyüme verisinin Asya'nın en büyük ekonomisinin istikrar kazanmakta olduğunu göstermesinin ardından 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer yitirdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Londra saati ile 10:14'te, yüzde 5.40 ile son altı ayın en düşük seviyesine indi. Avrupa hisse sentlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, Nestle SA'nın yüzde 1.9 percent gerilemesi ve Remy Cointreau SA'deki güçlü düşüşle birlikte, fazla bir değişiklik göstermedi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi. İsveç para birimi kron, merkez bankası başkanının, faizleri düşük tutma konusunda riskler olduğunu söylemesinine tkisi ile değer kazandı.

İspanya bugün, maksimum 4.5 milyar euro satış hedeflediği iahelde, 2015, 2016 ve 2022 vadeli toplam 4.61 milyar euroluk (6.1 milyar dolar) tahvil sattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Berlin'de parlamento altmeclisinde yaptığı konuşmada, Avrupa'nın dramatik bir durumla karşı karşıya olduğunu ve bölgedeki sorunların çözülmesi konusunda hükümetlerin kararlılıklarını azaltmalarının çok zararlı sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan işsizlik başvuruları verisinin artış göstermesi bekleniyor.

Londra'da Deutsche Bank Avrupa faiz strateji müdürü Mohit Kumar, "Almanya'dan gelen yorumlar, acele etmekten ziyade, yapılacakların düzgün bir şekilde yapılmasını istediklerini işaret ediyor" dedi ve "Zirveye yaklaşırken, bir miktar konsolidasyon var" şeklinde görüş bildirdi.