Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD öncü ekonomik gösterge endeksi, konut başlangıç izinlerindeki sıçrayışın da katkısıyla Eylül'de son yedi ayın en büyük çıkışını sergiledi.

New York merkezli Conference Board'un önümüzdeki 3-6 aya yönelik görünüm endeksi, Ağustos ayında aşağı revize edilen yüzde 0.4'lük düşüşün ardından geçtiğimiz ay yüzde 0.6 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 0.2'lik artış bekliyordu.

Konut sektöründeki toparlanma ve hisse fiyatlarındaki sıçrama, ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketiciler arasında iyimserliği ateşleyen diğer faktörler olarak da göze çarpıyorlar. Aynı zamanda, Ocak'ta işleme girmek üzere 607 milyar dolarlık harcama kesintisi ve vergi artırımları öngören mali uçurum ise firmaların yatırım ve istihdam sağlamalarına bir engel olarak görülüyor.

Deutsche Bank Securities Inc. ABD ekonomisti Joe Lavorgna, "Konut sektörü, kalıcı bir toparlanmanın çok erken safhalarında" derken, bu sektörün yerel talep için önemli bir gösterge olduğunu, bu nedenden dolayı da konut sektöründe devamlı bir toparlanmanın yerel talepte düzelmeye yol açacağını ifade etti.

Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin tahminleri yüzde 0.1'lik düşüş ve yüzde 0.6'lık artış arasında değişiklik gösterdi. Ağustos rakamı ise öncü yüzde 0.1'den, yüzde 0.4'lük düşüşe aşağı revize edilmişti.