Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japan Tobacco Inc.'in Rus hükümetinin sigara yasağı çıkaracağı haberiyle düşmesi ve yenin, dolar karşısındaki 7 günlük düşüşün etkisiyle ihracatçıların değerlenmesi arasında kalan Tokyo Borsası kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Satışlarının yarısını Kuzey Amerika'da kaydeden ses ve video ekipmanı üreticisi Funai Electric Co. yüzde 2.3 primlendi. Rusya sigara pazarının lideri Japan Tobacco yüzde 1.5 değer kaybetti. Elektronik şirketi NEC Corp., Nikkei gazetesinin, şirketin operasyonel kârının beklentiyi aştığını yazmasının ardından yüzde 9.7 yükseldi. Yahoo Japan Corp., Google Inc.'in beklentinin altında üçüncü çeyrek bilanço rakamları açıklaması üzerine yüzde 3.1 düştü.

Nikkei 225 Endeksi, daha erken saatlerde yüzde 0.4 artış kaydetmesinin ardından günü yüzde 0.4 kayıpla 8,947.54 puandan kapamaya yöneldi. Endeks bu hafta yüzde 4.9 yükselerek Şubat'tan bu yana en büyük sıçramasına işaret etti. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük hareketli ortalamanın yüzde 15 üzerinde seyretti. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.3 düşüşle 749.77 puana geriledi.

Yendeki düşüşün Japon piyasasındaki güveni desteklediğini belirten Shinkin Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Naoki Fujiwara, ABD ekonomisinin toparlanarak, yatırımcıları dolara yönlendirdiğini söyledi. Fujiwara, borsada birçok katalizin olduğunu, ancak yatırımcıların alıma geçmeden önce önümüzdeki hafta açıklanacak kazançları beklediğini anlattı.

Topix Endeksi, Avrupa Merkez Bankası'nın küresel teşvik furyasını yeniden başlattığı 6 Eylül'den bu yana yüzde 4.6 yükseldi. Endeksteki hisseler defter değerlerinin 0.90 katından fiyatlanıyor. Bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.24 katında ve Stoxx Europe 600 Endeksi için de 1.54 katında seyrediyor.