Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Toparlanmaya ilişkin iyimserliğin Asya'daki ihracatçıların görünümünü iyileştirerek, gelişen piyasa varlıklarının  talebini desteklemesi üzerine Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde güçlendi.

Asya'daki en çok işlem gören para birimlerinin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.1 yükseldi ve dün 117.87 puandan Şubat'tan bu yana en yükseğini kaydetti. Won bu ayın en iyi haftasını kaydederken, yuan da dolar karşısında 11. haftasını da kazançlı tamamlayarak Mart 2008'den bu yana en uzun süreli değerlenmesine işaret etti. Hint rupisi ise ülkenin enflasyonunun bu yılın en hızlı artışını kaydetmesi üzerine 2. haftasında da değer kaybetti.

Çin'de geçtiğimiz hafta açıklanan fabrika üretimi, perakende satış ve sabit gelir yatırımları verileri Eylül'de hızlanmaya işaret etti. DÜnyanın en büyük ekonomisi ABD'de açıklanan perakende satışlar Eylül'de, konut başlangıçlarının yüzde 15 artış kaydetmesiyle yüzde 1.1 yükseldi. Avrupalı liderler Euro Bölgesi'nde yıl sonuna kadar banka denetimi kurulmasında anlaştı.

Eylül verilerinin beklenenden çok daha güçlü olduğunu olduğuna dikkat çeken Macquarie Bank Ltd.'ın sabit gelir ve forex müdürü Nizam Idris, büyüme hızının devam edeceğini, toparlanmanın hâlen çok erken safhalarında bulunulmasından ötürü Asya varlıklarında daha hızlı kazançlar beklemek için erken olduğunu söyledi.

Güney Kore wonu, bu hafta ABD doları karşısında yüzde 0.5 değerlenerek 1,105.36 seviyesine çıkarken, yuan da yüzde 0.24 güçlenerek 6.2521'den işlem gördü. Tayvan doları yüzde 0.3 güçlenerek bu hafta 29.274 düzeyinde seyretti.