Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, Merkez Bankası'nın dün politika faizini değiştirmemesi ve faiz koridorunun üst sınırını 50 baz puan düşürmesi kararı sonrası yön belirlemeye çalışıyor. Uluslararası piyasalar ise, beklentilerin altında gerçekleşen teknoloji şirketlerinin karlarından tedirgin.

Google ve Microsoft'un tahminlerin altında kalan kar rakamları, teknoloji hisseleri önderliğinde, ABD hisse senedi piyasalarında olumsuz hava yarattı. Nasdaq’ta kayıplar %1’i buldu.  Piyasa kapanışıyla beklenen ancak seans içinde açıklanan finansallarla birlikte, Google hisseleri %10 geri çekilirken, hisseler 3 saat süreyle işleme kapandı. ABD cephesinde bugün General Electric ve Mc Donald’s finansalları izlenecek.  Okyanusun diğer tarafında bir başka hayal kırıklığı ise  ABD Haftalık İşsizlik başvurularıydı. 388 bin seviyesine yükselen veride dört haftalık ortalamada 365 bin ile yüksek seviyesini koruyarak olumsuz havaya katkıda bulundu. Asya cephesinde ise bu sabah itibariyle düşüş eğilimi devam ediyor. Avrupa cephesine baktığımızda, AB Liderler Zirvesi notlarından Euro Bölgesi için ortak bir bankacılık denetim birimi oluşturulması yönünde bir adım atılsa da, beklentiler dışında bir gelişme yaşanmadı. Bu nedenle Avrupa hisseleri güne zayıf açılışla başladı. Liderler Zirvesi bugün de devam ediyor. Bilindiği üzere ortak bankacılık birliği adına Almanya ve Fransa arasındaki anlaşmazlık devam ediyor. Almanya’nın bankaların yeniden sermayelendirilmesi, zamanı ve içeriği konusunda çekinceleri var.

Dün ikinci seansta kar satışlarının etkisine kapılan İMKB güne yatay bir açılışla, düne göre 38 puan yukarda 70,394 seviyesinden başladı. Üst üste 10 günlük yükselişin ardından dün 70,900 seviyesinden dönen endekste bugünkü hareketler kısa vadeli yönü belirlemesi açısından önemli olduğu vurgulanıyor. Dünkü Merkez Bankası faiz kararında neden 100 baz puan değilde 50 baz puan indirim gelmesinin 3 sebebi olduğu söyleyen Akbank Ekonomik Araştırmalar Yatırım Yöneticisi Şahin Zuluğ, "MB’nın faiz koridorunu 50 baz puan indirmesi beklentiler dahilindeydi. Her ne kadar bazı piyasa oyuncuları bu indirimin 100 baz puan olmasını beklese de, MB’nin 50 baz puan indirime gitmesinde birkaç sebep vardı. Bunlardan biri enflasyondaki düşüşün, son dönemdeki vergi artışlarıyla bir miktar yavaşlayabilecek olması. MB bunu önümüzdeki aylar için atacak kurşun olarak saklıyor olabilir. Bir diğer sebep ise Orta Vadeli Program. 2013 yılında Yurtiçindeki büyümenin daha çok iç talep destekli olacağına dair notlar gördük. MB da iç talebi desteklemeye devam etmek istiyor ancak bunu parça parça yapmak istiyor. Üçüncü sebep ise faizlerde hızlı bir iniş sorası MB finansal istikrarın tehdit altında olmasını istemiyor 2011 yılındaki gibi. Bunun da sebebi faiz koridorunun üst bandı kredi faizlerine, bankaların tüketicilere ve firmalara kullandırdıkları kredi için baz teşkil ediyor olması. Dolayısıyla koridorda hızlı bir düşüş, kredilerde hızlı bir artış ve ekonomide istenenden daha hızlı bir toparlanmanın da olmasını istemiyor. Dolayısıyla MB’nin bu ay 50 baz puan, önümüzdeki ay muhtemelen bir 50 baz puan daha indirime gitmesini bekliyoruz. ‘ dedi.

Dün ortalama %7.34 bileşik ile işlem gören gösterge tahvil, güne %7.35 seviyesinden başladı.  Piyasa fiyatlaması açısından MB PPK kararını değerlendiren Akbank Ekonomik Araştırmalar Yatırım Yöneticisi Şahin Zuluğ’a göre ‘Piyasa fiyatlaması açısından 50 baz puanlık indirim beklentilere paralel geldiği için bir hareket görmedik biz piyasa açısından. Dolar/TL 1.80’nin altında hızlı bir gerileme veya 1.80’nin üzerine hızlı bir çıkış göstermedi. Dolayısıyla kısa vadede MB’nin kararının piyasalarda önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz’  dedi. Tahvil tarafında İspanya adına da önemli bir gündü. Başarılı geçen ihaleler ile birlikte 4.60 milyar euro borçlanma sonrasında güne % 5.50 seviyesinden başlayan 10 yıllık faizler % 5.40 seviyesine geriledi. İspanya-Almanya 10 yıllık bono spreadleri de son 7 ayın en düşük seviyesine geldi.

Yurtiçi veri trafiğinin zayıf olduğu haftanın son gününde TL güne yatay bir açılışla 1.7970 seviyesinden başladı. Dün TL cephesinde TCMB faiz kararının ardından sınırlı bir değer kazancına şahit olmuştuk.  Ortak bankacılık birimi oluşturulması yönünde ilerleme kaydeden Euro Bölgesi, euroya önemli bir destek olamadı. Euro/Dolar paritesi güne 1.3070 seviyesinden başladı.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundoğdu@bloomberght.com