Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki doğrudan yabancı yatırımlar, şirketlerin yavaşlamanın etkisiyle harcamalarını azaltması üzerine 11 ay içinde 10. kez düşüş kaydetti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ülkede yatırımlar yıllık bazda yüzde 6.9 azalarak 8.43 milyar dolara geriledi. Yılın ilk 9 ayındajki harcamalar yüzde 3.8 düşüşle 83.4 milyar dolara geriledi. Bu rakam yılın ilk 8 ayı için yüzde 3.4 düşüş şeklinde gerçekleşmişti.

Doğrudan yabancı yatırımlardaki düşüş, yabancı yatırımcıların, Çin'deki ılımlı büyüme seviyelerinin, kazanç ve kârları etkileyeceği endişelerinin altını çizdi. Ekonomik büyüme son 3 yılın en düşük hızına gerilerken, Coca-Cola Co. bu hafta ülkedeki yavaşlamanın sektör ve meşrubat şirketleri üzerinde kısa vadeli etki yaratabileceğin, söyledi.

Çin'in yabancı yatırım çekme konusundaki geleneksel avantajının değişmekte olduğuna dikkat çeken Chinese Academy of Governance'ın Pekin'deki araştırmacılarından Chen Bingcai, bu sebeple yabancı yatırımcıların ülkedeki stratejilerini yeniden gözden geçirmesinin gerekebileceğini söyledi.