Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yüksek süt verimiyle ün yapan Saanen keçi ırkının üretilmesi ve süt veriminin daha da artırılması için kurulan sağımhanede yapılan çalışmalardan olumlu sonuç aldı. Fakültede yetiştirilen ''Ege Ziraat-1'' adlı keçinin yıllık süt verimi, uygulanan özel besin programıyla bin 800 kiloya ulaştı.

Ege Üniversitesi'nden (EÜ) yapılan açıklamaya göre, ziraat fakültesi bünyesinde bulunan ve Türkiye'nin ilk elektronik sağımhanesinde, hem keçilerde süt veriminin artırılmasına yönelik hem de yüksek verimli keçi yetiştirilmesi çalışmaları yürütülüyor.

Avustralya'dan ithal edilen Saanen ırkı keçilere yönelik bilimsel çalışmaların yürütüldüğü sağımhanede, bir taraftan bilgisayar destekli sperm analiz laboratuvarı ve hazırlanan özel besin programlarıyla süt verimliliği açısından ''rekortmen keçiler'' üretilmesi amaçlanıyor.

Sağımhanede yetiştirilen ve ''Ege Ziraat-1'' adı verilen bir keçinin yıllık süt verimi, uygulanan bu özel besin programıyla Saanen keçi ırkı için ortalama 800-900 kilo düzeyindeyken bin 800 kiloya ulaştı.

Türkiye'de inekler için yıllık süt verimliliğinin 600 kilo olduğu dikkate alındığında, ''Ege Ziraat-1'' 3 ineğe eşdeğer verimliliğe ulaşmış oldu.



-Hedef rekortmen keçi sürüsü üretmek

EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, fakültelerinin bölgede referans merkezi haline geldiğini belirterek, keçilerde ıslah çalışmalarıyla çiftçiye damızlık keçi desteği verip keçi sütü üretiminde artış sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum da Türkiye'de ilk kez fakültelerinde kurulan elektronik sağımhane bünyesindeki bilgisayar destekli sperm analiz laboratuvarı sayesinde, yüksek süt verimli keçi üretimi yaptıklarını belirterek, hedeflerinin ''Ege Ziraat-1'' gibi tamamı rekortmen keçilerden oluşan sürü üretmek olduğunu kaydetti.