Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) ve Microsoft Corp. dün analistlerin beklentilerinin altında çeyrek dönem rakamları açıklayarak, kişisel bilgisayar satışlarının, zayıf talep ve tablet bilgisayarların arz ettiği rekabetten ötürü zorlandığını gösterdi.

Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft, temel işlemcisi Windows satışlarındaki düşüşün etkisiyle ilk mali çeyreğinde beklentinin altında kâr ve satış rakamları açıkladı. Dünyanın en büyük ikinci kişisel bilgisayar işlemcisi AMD ise 2012'nin son çeyreğinde beklentileri kaçırabilecek satış tahmininde bulundu ve istihdamda yüzde 15 kesintiye gideceğini söyledi.

Intel Corp.'un bu haftanın başlarında marjlarının baskı altında olabileceğine işaret eden bilanço rakamlarının ardından gün gelen raporlar, küresel ekoomik zayıflamanın ve geleneksel bilgisayarlardan, taşınabilir cihazlara yönelimin teknoloji sektöründeki etkilerine dikkat çekti. Öte yandan bazı müşteriler PC alımlarını, Microsoft'un Windows yeni işletim sistemini çıkarmasının öncesinde erteledi.

BGC Partners LP'nin analistlerinden Colin Gillis, kişisel bilgisayar satışlarının 4. çeyrekte de büyük bir sıçrama kaydetmesinin beklenmediğini söyledi.

Microsoft'un lhisseleri dün bilanço rakamlarının ardından yüzde 1.6 değer kaybederek 29.01 dolara geriledi. Standard&Poor's 500 Endeksi 3. çeyrekte yüzde 5.8 artış kaydederken, Microsoft'un hisseleri yüzde 2.7 düştü.

Yüzde 51 düşüş ile Philadelphia Yarı-iletken Endeksi'nin bu yıl en kötü performansına sahip şirketi olan AMD de dün yüzde 5.4 değer kaybederek 2.62 dolardan kapandı.