Piyasalar Çin verisinden "moral" buldu
Uluslararası piyasalar, Çin'de imalat sanayi verisinin hafif toparlanmasını olumlu karşıladı
Uluslararası piyasalar, Çin'de imalat sanayinde daralmanın yavaşlamakta olduğunu işaret eden veriden olumlu etkilendi. Bu ortamda, Asya hisse sentleri kayıplarını geri alırken, petrol üç ayın en düşüğünden toparlandı. Avustralya doları, enflasyonun hızlandığını gösteren verisi sonrası değer kazandı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.6'lık kabını geri aldı ve Tokyo saati ile 13:11'de yüzde 0.04 yukarıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) kontratı, endeksin dün son yedi haftanın en düşük seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0.6 yükseldi. Ham petrol New York'ta, dünkü yüzde 2.3'lük kaybının ardından yüzde 0.6 yükseldi. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.0315 ABD doları seviyesine çıktı ve dört günlük düşüşünü tersine çevirdi.
Yatırımcılar, Avustralya'da tüketici fiyatlarının beklenenden hızlı artmasının ardından, Merkez Bankası'nın faiz düşüreceği yolundaki beklentilerini azalttılar. Çin'de satınalma yöneticileri endeksinin imalat sanayinde daha yavaş bir daralma işaret etmesi, ihracat ve yatırımların geçen ay hızlandığını gösteren verilerin ardından, ekonominin istikrar kazanmakta olduğu yolundaki görüşleri güçlendirdi. Hise senetleri erken saatlerde, DuPont Co. ve Kawasaki Heavy Industries Ltd. gibi bazı önemli şirketlerin hayalkıtıklığı yaratan rakamları sonrası küresel ekonominin ivme kaybettiği yolundaki endişelerin artmasına bağlı olarak değer kaybetti.
Şanghay'da Jingxi Investment Management Co. şef yatırım yetkilisi Wang Zheng, "Çin ekonomisi toparlanıyor, ancak yavaş bir hızda ve büyümede büyük bir artış olacağına ilişkin bir işaret yok" dedi.
Hong Kong Hang seng Endeksi yükselişini 11'nci güne taşıdı ve 2005'ten bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
MSCI Asya Pasifik endeksi'nde, neredeyse aynı sayıda hisse senetleri yükseliş ve düşüş gösterdi. Gösterge endeks, ABD, Japonya ve Çin'deki teşvik tedbirlerinin, küresel yavaşlama ve Avrupa krizi ortamında piyasa bekleyişlerini iyileştirmesinin desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 12 yükseldi.