Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, yeni kredi diliminin serbest bırakılması için, hükümetin AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti ile yeni kemer sıkma paketi üzerinde yürüttüğü müzakerelerin tamamlandığını bildirdi.

Sturnaras, gazetecilere yaptığı açıklamada, paketin tamamlandığını, Samaras Hükümeti'ni destekleyen iki partiden Demokratik Sol Parti (DİMAR) Lideri Fotis Kuvelis ve PASOK Lideri Evangelos Venizelos'u, ''troykanın çalışma alanındaki düzenlemelerle ilgili önlemlerde geri adım attığı'' konusunda bilgilendirdiğini, yarın Eurogroup Çalışma Grubu toplantısında paketin tamamlandığı bilgisini vereceklerini belirtti.

Yeni tasarruf önlemleri paketinin acil bir şekilde iki yasa tasarısı halinde önümüzdeki hafta meclise sunulacağını kaydeden Sturnaras, önlemlerin 12 Kasım'a kadar onaylanmasının gerektiğini vurguladı.

Sturnaras, parlamentodaki konuşmasında ise Yunanistan'ın mali uyum programının koşullarının uygulanmasında sürenin uzatılması konusunda anlaşmayı başardığını ifade etti.

Yunanistan'ın maliye reformlar için daha uzun süreye sahip olduğunu söyleyen Sturnaras, süre uzatılmasaydı, 13.5 yerine 18.5 milyar euroluk kesinti yapmak zorunda kalınacağını ifade etti.

Dün, hükümeti destekleyen partilerden DİMAR Lideri Fotis Kuvelis işten çıkarılan personele verilen tazminat miktarının azaltılması ve otomatik maaş artışlarının kaldırılması gibi troyka tarafından istenen çalışma alanındaki düzenlemelere partisinin onay vermeyeceğini bildirmişti.

-Yeni kemer sıkma önlemleri

Yunanistan'da yeni kemer sıkma paketi ağır kesintiler içeriyor.

Yunan Haber Ajansı AMNA tarafından açıklanan, 2013-2014 için alınacak son 13.9 milyar euroluk önlem paketinde AB ve IMF'den gelecek kredinin yeni 31.5 milyar euroluk dilimi için atılacak öncelikli adımlar arasında sosyal güvenlik ve istihdam koşullarında değişiklikler sıralanıyor.

Yunan Hükümeti ile uluslararası kreditörlerinin imzalayacağı açıklanan 92 sayfalık önlem taslağında 25 bin kamu çalışanının 2013 sonuna kadar işten çıkarılacağı belirtiliyor.

Taslağa göre banka hesaplarındaki faizler üzerinden alınacak vergi oranı artırılarak yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılıyor.

Asker, polis ve itfaiyeciler gibi özel maaş çizelgesinde çalışanlarının maaşları büyük oranda kesiliyor, emekli maaşlarına da yüzde 3'den yüzde 12'ye varan yeni kesintiler geliyor.

Emeklilik yaşı 65'ten 67'e çıkarılırken, çalışanların sosyal güvenlik fonuna aylık ödeyeceği primler de artırılıyor.

Bütün sosyal güvenlik kurumları Sağlık Hizmeti Sağlayıcıları Ulusal Kurumu (EOPYY) çatısı altında birleştiriliyor.

2013 için kamu harcamalarında yapılacak ek kesintiler toplamı 9.2 milyar euro olarak belirlenirken bunun 6.3 milyar eurosunun maaş emeklilik ve sosyal yardımlardan olacağı bildiriliyor.

 

AA