Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Britanya, Olimpiyat bileti satışları ve hizmet sektöründeki patlamanın desteğiyle 3. çeyrekte son 5 yılın en güçlü büyümesini gerçekleştirerek çift dipli resesyondan çıktı.

Londra merkezli Ulusal İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, gayrısafi yurt içi hasıla (GSYH) geçtiğimiz 3 ay boyunca yüzde 1 büyüyerek 2007'den bu yana en hızlı büyümeyi gösterdi. Bu rakam, Bloomberg anketinde yer alan yüzde 0.8'lik en yüksek tahminin de üstünde oldu. Bloomberg tarafından görüşü alınan 33 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.6 oldu. Verilerin açıklanmasının ardından pound yükselişe geçti.

Büyümedeki hızlanma, Olimpiyatlardan gelen destek ve ikinci çeyrekten sonra gerçekleşen sıçramayı yansıtıyor. Bu veriler Başbakan David Cameron ve hükümetine kısa vadeli bir rahatlama sağlarken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, toparlanmanın "yavaş ve belirsiz" olduğunu belirtti. Bu açıklama, verilerin altında yatan zayıflıklardan dolayı merkez bankasının ileride bir teşviği değerlendirebileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Westpac Banking Corp. ekonomisti James Shugg, "Birleşik Krallık ekonomisinin önümüzdeki yıl da hemen hemen yatay olmasından endişe ediyoruz. Bu hükümetin bütçe kesintisi planına ne kadar önem verdiği ve üzerinde durduğuyla belli olacak" dedi.