Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'da işsizlik seviyesi derinleşen resesyonun 4 çalışandan birisini işsiz bırakmasıyla 3. çeyrekte yeni bir rekora yükselerek Başbakan Mariano Rajoy'un üzerindeki yardım baskısını daha da arttırdı.

Yunanistan'ın ardından Avrupa Birliği'nin en büyük işsizlik seviyesine sahip olan İspanya'da bu oran bir önceki çeyrekte yüzde 24.6 iken, bu çeyrekte yüzde 25.02'ye yükseldi. Bu işsizlik seviyesi, diktatör Francisco Franco'nun ölümünün ardından demokrasiye geçilmesinin bir yıl sonrası, yani 1976'dan bu yana en yüksek seviye.

Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetini düşürmek için tahvil alım programını açıklamasının 3 ay sonrasında İspanya yardım alma konusunu biraz daha zamana bırakıyor. Rajoy, yükselen baskılara rağmen ve ülkedeki resesyonun daha da kötüleşmesiyle bankaların 3. çeyrek için gerileyen kazanç raporu açıklamasına rağmen, baskıları göz ardı ediyor. İspanya Ibex 35 Endeksi bu yıl yüzde 10 gerilerken, büyük Avrupa hisse piyasalarında görülen tek düşüş oldu.

BNP Paribas SA ekonomisti Ricardo Santos, "Durum ciddi" diyerek, "İşsizliğin kötüleşmesi için hala yapılacak şeyler var. Aktivite zayıf ve hükümetin sıkı hedeflerine ulaşabilmesi için kamu sektöründen geçici işçi çıkarması lazım, özellikle sağlık ve eğitim sektöründe" ifadelerini kullandı.