Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de sanayi şirketlerinin karı Eylül ayında son altı ayda ilk kez arttı. Bu durum, yedi çeyrektir yavaşlayan ekonomik büyümenin yukarı yönde kıpırdama gösterdiğini işaret ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki sanayi şirketlerinin karı, Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 arttı. Karlar Ağustos ayında yüzde 6.2 ile bu yılın en hızlı düşüşünü göstermişti.

Bu veri, ülkede Eylül ayında sanayi üretimi ve perakende satışların hızlandığını gösteren verilerin ve Ekim ayında artan imalat sanayi göstergesinin ardından açıklandı. Çin Başbakanı Wen Jiabao, resmi haber ajansı Xinhua'da geçen hafta çıkan habere göre, ekonominin "olumlu değişiklikler" göstermeye devam edeceğini söyledi.

Hong Kong'da UBS AG baş Çin ekonomisti Wang Tao, "Yukarı yönlü emtia fiyatlarının düşüyor olması ile birlikte, Çin'de şirket karlarının yükselme potansiyeli var" dedi.

Çin'de elektrik enerjisi geliştirme ve işletme konusunda faaliyet gösteren Huaneng Power International Inc.'den 24 Ekim'de yapılan açıklamada, şirketin üçüncü çeyrek karı yüzde 757 yükselerek 2 milyar yuana çıktı.

Bugün yapılan açıklamada, Çin'de sanayi şirketlerinin karı bu yılın dokuz ayında yüzde 1.8 düşerek 3.5 trilyon yene geriledi. Yılın ilk sekiz ayında yüzde 3.1 düşen karlar, 2011 yılının ilk dokuz ayında yüzde 27 artmıştı. Hükümet her ay için yıllık bazda kar değişimlerini Ekim 2011'den itibaren açıklamaya başladı.

Önceki kar düşüşleri bu yıl hisse senedi fiyatları üzerinde baskı oluşturdu ve gösterge endeks Şanghay Bileşik 2012 yılında yüzde 6 düştü. Endeks Cuma günü yüzde 1.7 geriledi.