Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de Maliye Bakanlığı araştırma yetkilisi Jia Kang, Çin ekonomisinin performansına ilişkin bugün Beijing'de düzenlenen bir konferansta, ekonominin dördüncü çeyrekte muhtemelen sıçrama yapabileceğini söyledi.

Jia, Pekin Üniversitesi Ekonomik Araştırma İçin Çin Merkezi'nin çeyrek dönem konferansında, Çin'in tüm yıl için büyüme hedefi olan yüzde 7.5'i yakalayacağını ve dördüncü çeyrekteki sıçramanın muhtemelen gelecek yıla genişleyeceğini belirtti.

Bloomberg News'un 30 ekonomiste dayandırdığı ve 24 Ekim'de açıkladığı ankete göre, Çin ekonomisinin Ekim-Aralık döneminde yüzde 7.7 büyümesi bekleniyor. Çin'de üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 7.4'e yavaşladı ve böylelikle yedi çeyrek üst üste yavaşlamış oldu.

Aynı zamanda, bazı aylık veriler, ekonomide yukarı yönde hareketlenme olduğunu işaret ediyor. Sanayi üretimi Eylül ayında yıllık yüzde 9.2 ile beklenenden hızlı artarken, perakende satışlar yüzde 14.2 ile Mart ayından bu yana en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi ve kırsal kesim hanehalkı hariç sabit sermaye yatırımları yılın ilk dokuz ayında yüzde 20.5 büyüdü.

Jia, "Kısa vadeli büyüme görünümleri açısından büyük bir sorun olmayacak" dedi ve Çin'in büyüme odaklı politikalarının etkisinin görülmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Jia, Çin'in bütçe açığının da gelecek yıl biraz artabileceğini, ancak önemli bir artışolmayacağını söyledi ve "Çin 2013 yılında daha da yerel yönetim borçlanma kağıdı arzı yapabilir, ancak genel yerel yönetim borç riskleri kontrol altında" şeklinde görüş bildirdi.