Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Güney Kore ekonomisinin 2009 yılından bu yana en yavaş büyümesini göstermesi ve China Unicom (Hong Kong) Ltd. ve Kia Motors Corp. gibi bazı önemli şirketlerin karlarının analistlerin tahminlerinin altında kalması sonrası son bir ayın en düşük seviyesine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Cuma günü yüzde 0.8 düşerek 990.70 puandan kapandı. Gösterge endeks geçen hafta boyunca yüzde 1.5 ile Ağustos ayından bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Enformasyon teknoloji ve finans hisseleri Cuma günkü düşüşe öncülük etti ve Samsung Engineering Co., üçüncü çeyrek faaliyet karının düşmesinin ardından en fazla kaybettiren hisse oldu. China Unicom, üçüncü çeyrek karının analistlerin tahminlerinin altında kalması sonucu değer kaybetti. Banco Santander Brasil SA son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Güney Kore'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 genişledi. Bu, son üç yılın en yavaş büyümesini işaret ediyor. Bloomberg'in anketine göre, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 1.7 büyümesi bekleniyordu. Bloomberg'in derlediği verilere göre, MSCI endeksinde son bir ayda karını açıklayan şirketlerin yüzde 58'i, Avrupa krizinin küresel ekonomiyi olumsuz etkilemesi ile birlikte, analistlerin beklentilerinden daha kötü kar etti.

Johannesburg'da Nedbank Capital analisti Michelle Pşngo-de Abreu, "Piyasalar şu anda herhangi bir negatif haber akışına duyarlı ve bası şirket karları muhteşem değil" dedi.