Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eruo dolar karşısında, üç yıldır süren Avrupa borç krizi ortamında, İspanya'da işsizliğin rekor seviyeye tırmanması ve Almanya'da iş dünyası güven endeksinin beklenmedik bir düşüş göstermesinin ardından bu ayki kazancını daralttı.

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın 30 Ekim'deki toplantısında parasal teşvikleri genişleteceği beklentisi ile ikinci hafta da değer kaybetti. Avrupa'nın 17 ülkesinin ortak para birimi, Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayini gösteren verinin Ekim ayında ekonomistlerin beklediğinden daha fazla daralmasının ardından önemli para birimlerinin çoğu karşısında düştü. Gelecek hafta açıklanacakolan ABD işsizlik oranı verisinin Ekim ayında yükselmesi bekleniyor.

New York'ta Nomura Holdings Inc. ekonomisti ve Döviz stratejisti Charles St-Arnaud, "Geçen hafta açıklanan veriler euro için fazla destekleyici değildi" dedi ve "Risk bekleyişi daha yatay seyretti ve eıro için gerçekten destekleyici fazla unsur yoktu" şeklinde yorumda bulundu.

Euro dolar karşısında geçen hafta yüzde 0.7 düşerek 1.2938 dolara indi ve bu düşüş ile birlikte aylık kazancını, Mart ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 0.8'e daralttı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 103.05 yene indi ve aylık kazancını yüzde 2.8'e düşürdü. Japon para birimi dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 79.65 dolara geriledi ve böylelikle, Mart ayından bu yana ilk kez iki hafta üst üste düşüş gösterdi.