Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, Japonya Merkez Bankası'nın, deflasyonu sonlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için daha fazlasını yapması yönünde baskıların artması ile birlikte, bu haftaki toplantısında yeni parasal gevşeme adımları atmasını bekliyor.

Bloomberg'in anketine katılan 27 ekonomistin biri hariç tümü, merkez bankasının 30 Ekim'deki para politikası toplantısında, iki ayda ikinci kez ilave parasal teşviklere gitmesini öngörüyor. Banka, 5 Ekim'de sona eren önceki toplantısında, Eylül ayında varlık alım programını genişlettikten sonra, daha fazla genişlemeye gitmekten kaçınmıştı.

Durum hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, fiyatlardaki düşüşler Mayıs ayından bu yana devam etti ve Japonya Merkez Bankası, muhtemelen, yüzde 1 olan önümüzdeki iki mali yıl için enflasyon tahminini tutturamayacağı tahmininde bulunacak.  Öte yandan, denizaşırı talep yavaşlıyor ve güçlü seyreden yen ihracatçılar üzerinde baskı oluşturuyor. Citigroup Inc. ve Morgan Stanley, Japonya ekonomisinin 2012 yılının üç ve dördüncü çeyreğinde daralacağı tahmininde bulundu.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. şef piyasa ekonomisti Yasunari Ueno, "Resesyon riski artıyor" dedi ve "Merkez Bankası'nın varlık alım programını 15 trilyon yen artıracağını düşünüyorum, ancak bu, Döviz piyasalarında ve küresel ekonomide toplantıdan önceki gelişmelere bağlı olacak" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 15 ekonomist, Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını 10 triyon yen artıracağı tahmininde bulunurken, dört ekonomist artışın 20 trilyon yene çıkabileceğini öngördü.