Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, iyileşen fiziki talebin, güçlenen doların altına alternatif yatırım aracı olarak gelen talebi düşürmesini dengelemesi ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Geçen yılın en büyük alıcısı olan Hindistan'daki fiziki altın dealerları, Barclays Plc'nin bugünkü raporuna göre, ülkedeki düşük fiyatlardan dolayı, son birkaç seanstır "kayda değer bir yukarı hareket" olduğunu kaydetti. Hindistan'da tüketiciler, bu yılın ilerleyen döneminde, düğün mevsimi ve dini bayramlardan dolayı genellikle altın alımlarını artırıyor. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi son altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

İsviçre'nin Pfaeffikon kentinde LGT Capital Management analistlerinden Bayram Dinçer, "Altın, dolardaki yükselişlerden dolayı aşağı yönlü trend gösteriyor" dedi ve "Altın halen bant seyri izliyor ve 1,725 doların üzerinde yukarı yönlü faktörler zayıf kalıyor. Bantın 1,700 dolardaki alt sınırı iyi bir destek olarak algılanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın 40 sent yükselerek, Londra saati ile 09:28'de ons başına 1,711.70 dolara çıktı. Fiyatlar gün içinde yüzde 0.4 arttı ve yüzde 0.1 düştü. Aralık vadeli altın kontratı, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,712.20 dolarda kaldı.

Comex'in sahibi CME Group Inc., Sandy Kasırgası'nın New York'a yaklaşmasından dolayı bugün Borsa içi işlemlerin yapılmayacağını duyurdu.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın destekli exchange traded ürünlerindeki altın varlıkları yüzde 0.3 artarak, 26 Ekim itibariyle rekor seviye olan 2,585.4 tona ulaştı. Altın fiyatları 5 Ekim'de, Avrupa, ABD ve Çin gibi önemli merkez bankalarının ilave teşviklere gitmesinin desteği ile 10 ayın zirvesi olan 1,796.05 dolara çıkmıştı.

Ekonomistler, Japonya Merkez Bankası'nın, deflasyonu sonlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için daha fazlasını yapması yönünde baskıların artması ile birlikte, bu haftaki toplantısında yeni parasal gevşeme adımları atmasını bekliyor. Bloomberg'in anketine katılan 27 ekonomistin biri hariç tümü, merkez bankasının 30 Ekim'deki para politikası toplantısında, iki ayda ikinci kez ilave parasal teşviklere gitmesini öngörüyor.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 31.92 dolara inerken, platin fazla değişmeyerek ons başına 1,545.49 dolarda kaldı ve palladyum yüzde 0.4 kayıpla ons başına 595.50 dolara indi.