Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ham petrol, Sandy Kasırgası'nın ABD'nin doğu kıyılarına yaklaşması ile birlikte rafinerilerin üretimlerini durdurması ya da azaltması sonucu son üç günde ilk kezdüşerken, benzin fiyatları yükseldi.

Batı Teksas petrol kontratı yüzde 1.1 düşerken, motor yakıtı fiyatları yüzde 1.9 arttı. ABD'de Ulusal Kasırga Merkezi'nin verdiği bilgiye göre, Sandy Kasırgası muhtemelen yarın ABD kıyılarına ulaşacak. Phillips 66, NuStar Energy LP ve Hess Corp., bölgede son 100 yılın en kötü kasırgası olabilecek fırtına öncesi yapılan uyarı ile birlikte, New Jersey rafinelerindeki üretiölerini durdurduklarını ya da azalttıklarını açıkladı.

Danimarka'nın Middelfart kentinde Global Risk Management analistlerinden ve Brent petrolünün gelecek ay varil başına 105 dolar ile 110 dolar arasında seyredeceğini tahmin eden Michael Poulsen, "Ham petrol arz durumu iyileşti ve yüksek stoklar fiyatların yükselmesini önlüyor" dedi ve "Ancak Süper Fırtına Sandy'yi izlemeliyiz. Zira rafineriler, fırtına güçlendikçe kapanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü kontratı 94 sent düşerek, Nymex elektronik işlemlerinde varil başına 85.34 dolara geriledikten sonra, Londra saati ile 10:51'de 85.63 dolara geldi. Fiyatlar bu sene yüzde 13 düştü.

Aralık vadeli Brent türü ham petrol kontratı 48 sent düşerek, Londra'daki ICE piyasasında varil başına 109.07 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent kontratı ile ABD gösterge petrolü Batı Teksas kontratı ile arasındaki fark 23.44 dolar oldu.