Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de yarın açıklanacak olan imalat verisinin iyileşmeye işaret edeceği spekülasyonu üzerine güvenli varlık taleplerinin görünümü azaldı; dolar, önemli 16 para biriminin çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

Asya Borsalarının yükselmesi ve ABD sermaye piyasalarının Atlantik fırtınası Sandy'nin ardından bugün yeniden açılmaya hazırlanmasıyla dolar, dün yen karşısındaki düşüşünü bugün de devam ettirdi. Avrupa'da bugün açıklanacak olan ve rekor düzeyde gelmesi beklenen işsizlik verisinin öncesinde euro talepleri sınırlı oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları inşaat izinlerinin beklentiyi aşmasıyla kazançlarını sürdürdü.

Büyümede dibe vurulduğu kanıtlarında artış ve PMI verisinde iyileşme bekleyen Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, bunun büyük ihtimalle dolar için olumsuz bir etki yaratacağını söyledi.

Dolar, yen karşısında dünkü yüzde 0.2'lik düşüşünün ardından bugün 79.62'den işlem gördü. ABD doları, euro karşısında ise dün yüzde 0.4 değer kaybederek 17 Ekim'den bu yana en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından kayıplarının bir kısmını telafi etti ve 1.2957 seviyesine çıktı. Euro, dün yene karşı yüzde 0.2 güçlenmesinin ardından bugün 103.17 seviyelerinde kaldı. Dolar, bu ay yen karşısında yüzde 2.1 değerlendi; euro karşısında ise 30 Eylül'den  bu yana yüzde 0.8 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.8 primlendi.