Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Euro, Avrupalı liderlerden destek buldu

Euro, Portekiz parlamentosunun bütçe konusunda bir anlaşmaya yakın olduğu söylentileri ve Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a ek süre tanıma konusunu tartışmalarıyla dolar ve yen karşısındaki yükselişini ikinci güne taşıdı.
Euro, dün yüzde 0.4 artış kaydettikten sonra bugün New York saatiyle 09:37'de yüzde 0.2 yükseldi ve 1.2989 dolar oldu. Yen karşısında da yüzde 0.6 değer kazanan euro, 103.80 yene çıktı. Yen ise dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 79.88'e indi.

-Avrupa hisseleri, Yunanistan'ın baskısını paylaştı

Avrupa hisseleri, ArcelorMittal ve BG Group Plc'nin hayal kırıcı veriler açıklaması ve Euro Bölgesi hükümetlerinin Yunanistan'a yardım karşılığında harcama kesintisine gitmesi baskısını arttırması üzerine düşerek Stoxx Europe 600'ün beşinci aylık kazancını tırpanlamış oldu. Avrupa genelinde işlem hacmi, ABD Borsalarının kapalı olduğu geçtiğimiz iki gün daha düşük gerçekleşti. Stoxx 600'de listelenen hisselerin işlem görme oranı 30 günlük ortalamanın yüzde 3.1 altında gerçekleşti. Bu hacim geçtiğimiz iki gün boyunca 30 günlük ortalamanın yüzde 35 altında kaldı.

-İMKB rekor yeniledi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi günü, önceki kapanışa göre 812,06 puanlık yükselişle yeni kapanış zirvesi olan 72.528,97 puandan tamamladı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,13 oranında değer kazanırken, toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. İMKB 100 endeksi gün içinde en yüksek 72.703,01 puanı görürken, en düşük 71.843,83 puana geriledi.

-ABD hisseleri kazançlarını siliyor

ABD hisseleri, Sandy Kasırgası sonrası bugün gerçekleştirdiği açılışın ardından kaydettiği kazançları silerek Cuma gününün kapanış seviyesine göre çok fazla bir değişiklik göstermedi. Standard & Poor's 500 Endeksi gün içerisinde kaydettiği yüzde 0.5'lik kazancı silerek New York saatiyle 11:21'de yüzde 0.1'lik düşüşün ardından 1,410.76 puana geriledi. Endeks, üst üste 4 aylık kazancın ardından Ekim ayı genelinde yüzde 2.1'lik gerileme kaydetti. Dow Jones 0.21 puan kaybederek 13,107 oldu. S&P 500'de listelenen hisselerin işlem görme oranı bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamayla aynı oranda seyrediyordu.

-Altın, yükselişini ikinci güne taşıdı

Altın, Avrupa'daki krizin kontrol altına alınabileceği söylentisi ve zayıflayan dolarla beraber sarı metale olan talebin yükselmesinin ardından emtialardaki çıkışı takip etti ve yükselişini 2. güne taşıdı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.5'e varan bir çıkış gerçekleştirdi, Standard & Poor's GSCI Spot Endeksi yüzde 0.7'ye kadar giden bir çıkış kaydetti. Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a kurtarma hedeflerini yakalayabilmesi için ilave zaman verilmesi konusunu tartıştı.
Aralık vadeli altının onsu New York saatiyle 11:06'da yüzde 0.5 değer kazanarak Comex'te 1,720 dolardan işlem gördü ve Ekim ayındaki kayıplarını yüzde 3'e indirdi. Comex floor işlemleri bugün 26 Ekim'den beri ilk kez tekrar açılacak.

-ABD'de PMI beklenenden daha kötü çıktı

ABD'de iş aktivitesi Ekim ayında beklenmedik bir şekilde daralışını ikinci aya taşıyarak imalat sektörünün ekonomik toparlanmadaki merkezi rolünü kaybettiği sinyallerini verdi.

ABD'de Chicago satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 49.7'den ekim ayında 49.9'a yükseldi. Bu göstergede daralma ve genişleme arasındaki sınır 50 olarak gösteriliyor. Bloomberg tarafından görüşü alınan 54 ekonomistin tahmin medyanı, bu artışın 51'e çıkacağı yönündeydi. Hukuk yapıcıların 2013'ün başında işleme girmesi öngörülen 607 milyar dolarlık otomatik vergi artışı ve harcama kesintilerini engelleyememe ihtimali ve bununla beraber kendisini gösteren küresel yavaşlama yılın geri kalanında iş aktivitesini sınırlayabilir. Buna rağmen geçtiğimiz iki ay boyunca tüketici harcamalarında görülen yükseliş bu sınırlı aktiviteden doğacak zararı azaltırken, imalatçıların da belirsizliklerin ötesini görmelerini sağlayabilir.

-İspanya cari işlemler fazlası verdi

İspanya, euronun başlangıcından bu yana ikinci cari işlemler fazlasını verirken, yabancı hisse ve tahvil yatırımcıları ülkedeki varlıklarını son bir senenin üzerinde bir süredir ilk kez arttırdı.

İspanya Merkez Bankası'ndan bugün yapılan açıklamaya göre, cari işlemler, Ağustos ayında 1.24 milyar euro (1.6 milyar dolar) fazla verirken bu rakam Temmuz ayında 500 milyon euro olmuş ve euronun işleme girdiği 1999 yılından bu yana ilk kez artıda gerçekleşmişti. Yabancı portfolyo yatırımı Ağustos ayında 2.34 milyar euroluk giriş göstererek Şubat 2011'den bu yana ilk kez pozitif rakam olmuştu.