Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın Çarşamba günü açıkladığı yeni bütçe tahmini, kreditörlerin 8 ay önceki en kötü senaryolarını aşmasından ötürü ülkenin mali zorluklardan çıkışına yönelik umutlara bir darbe daha vurdu.

Atina, ülkenin borç/GSYH oranının önümüzdeki yıl yüzde 189'a, 2014'te de yüzde 192'ye tırmanacağını öngördü ve Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinin Mart'taki kurtarma anlaşmasındaki yüzde 167 oranındaki borç oranının üzerine işaret etti.

Uluslararası Para Fonu'nun Mart'ta hazırladığı ve karamsar ekonomik ve mali tahminleri baz alan "kötü senaryoda" dahi borç oranının, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 171'e tırmanacağı düşünülüyordu.

Yeni borç tahminleri, Yunanistan'ın borç oranının 2020 itibariyle GSYH'nin yüzde 120'ine çekileceği umutlarını da söndürdü. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan kıdemli AB yetkilileri, Atina'ya, kurtarma paketi altında anlaşılan hedeflerini tutturması için daha fazla zaman tanımak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Yunanistan'ın bütçe tahminleri, Almanya ve diğer Euro ülkelerini yeniden karşı karşıya getirebilir.

Rakamların şaşırtıcı olmadığını söyleyen bir Yunan yetkilisi, ancak bu durumun ülkenin gelecekteki fonlamasına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirebileceğini belirtti.