Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de çalışanların yüzde 47'sinin asgari ücret üzerinden beyan edildiğini belirterek, ''Bunun doğru olmadığı kanısındayız. Bunun düzeltilmesi için şu anda bir çaba içindeyiz'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, Ekonomik İşbirliği ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı bir çalışmaya göre, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını iyileştiren yalnızca iki ülke bulunduğunu, bunlardan birinin Türkiye olduğunu ifade etti.

Dünyada hala günlük 1 doların altında geçinen 900 milyon kişi bulunduğunu belirten Şimşek, Türkiye'de bunun sıfır olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, ülkede günlük 2 dolar 15 centin altında yaşayanların oranının 2002 yılında yüzde 3 olduğunu, şimdi yüzde 0,2'ye düştüğünü, günlük 4 dolar 30 centin altında yaşayanların oranının 2002'de yüzde 30,3, şimdi ise yüzde 3,7 düzeyinde bulunduğunu belirtti.

Bunları daha da iyileştirmek istediklerini belirten Şimşek, ''İyileştirmemizin tek yolu işsizlere iş bulmaktır, istihdamı artırmaktır. Başka mucizevi bir yol yoktur. Bu nedenle 'biraz da şu işsizlerin de sesi olsak, biraz da onlarla ilgili istihdam piyasası ile ilgili düzenlemeler yapsak' diyorum'' ifadesini kullandı.

Türkiye'de, Ağustos 2012 itibariyle ücretli 13 milyon 194 bin 783 kişiden 6 milyon 264 bin 123'ünün asgari ücretli olarak beyan edildiğini anlatan Şimşek, ''Yani Türkiye'de çalışanların yüzde 47'si asgari ücret üzerinden beyan ediliyor. Bunun doğru olmadığı kanısındayız. Bunun düzeltilmesi için şu anda bir çaba içindeyiz'' dedi.



-Altın ihracatı

Şimşek, vergilerde tahakkuk, tahsilat oranlarının karşılaştırıldığını ve eleştirildiğini ifade ederek, ''Aslında orada BOTAŞ'ı çıkarırsanız çok iyi bir performans var, düşüş yok. Ben bu sene bütün vergi dairesi başkanlarını topladım. Hedef verdim. Vatandaşa zulüm yapmadan, onlarla diyalog içinde vergi tahsilatları konusunda verdiğimiz hedeflere ulaşmalarını söyledim'' diye konuştu.

GAP bölgesinde 2002 yılına kadar sulamaya açılan tarım arazisinin 198,8 bin hektar olduğunu, bunun 2011 yılı sonu itibariyle 370,8 bin hektara ulaştığını kaydeden Şimşek, ''Şu anda öyle bir hızlandırdık ki kritik bir eşik olacak, birdenbire, birkaç yıl sonra çık hızlı bir çıkış olacak'' dedi.

Bakan Şimşek, başka ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'de bankacılık sektörünün sağlıklı bir bilançoya sahip olmasının büyümeyi desteklediğini ancak bankalara talimat vermelerinin ve yönlendirmelerinin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Altın ihracatıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Şimşek, ''Altın ihracatı ilk 9 ayda, 10,7 milyar lira. Aynı dönemdeki toplam ihracat, 113 milyar dolar. İlk 9 ayda altın ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 9. Net altın ihracatına bakarsanız yüzde 6,3'e kadar iniyor'' diye konuştu.

Şimşek'in konuşmasının ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.



-''Maliye Bakanlığı vergi gelir hedeflerini tutturdu''

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, BOTAŞ'ın vergi borcuna ilişkin soru üzerine, ''Biz BOTAŞ ile konuştuk. Bütün önümüzdeki yılki tahsilatını, her şeyini dikkate aldık. Bu çerçevede BOTAŞ'ın bu yükümlülüğünü yerine getireceğine ilişkin, onlarla yaptığımız görüşmede bir tereddütümüz yok'' dedi.

Bu sene bütçe hedefinde bir miktar sapma olduğunu bildiren Şimşek, ''Bu kadar sıkıntılı yıl olmasına rağmen Maliye Bakanlığı vergi gelir hedeflerini tutturdu. Hatta vergi gelirleri öngörülenin üzerine çıktı. Genel bütçe gelirleri de tıkırında. Neye rağmen? Özelleştirmede 10 milyar liraya yakın sapmaya rağmen. Her zaman biz çok temkinli bir gelir tahmini yapıyoruz'' diye konuştu.