Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse sentleri, imalat sanayi verisinin Temmuz'dan bu yana ilk kez genişleme işaret etmesinin ardından son üç haftanın en hızlı yükselişini gösterirken, Asya tüketici hisseleri, Panasonic Corp.'un 9.6 milyar dolarlık zarar tahmini sonrası düştü. Japon yeni zayıfladı ve bakır değer kazandı.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi Tokyo saati ile 12:55'te yüzde 1.8 yukarıda seyrediyordu. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 düştü. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Tayvan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi rekor seviyeye düştü. Bakır yüzde 0.4 değer kazandı.

Çin'de imalat sanayi göstergesi, Eylül ayındaki 49.8 seviyesinden Ekim ayında 50.2 seviyesine çıktı. Bu veri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, yedi çeyrek üst üste yavaşlamasının ardından yukarı yönde harekete geçtiği işaretlerine katkıda bulundu. Panasonic'in Mart ayında sona erecek mali yıl için zarar tahmini, tahminlerin 30 kat üzerinde çıktı ve bugün mali sonuçlarını açıklayacak rakipleri Sony Corp. ve Sharp Corp.'a gelen satışlara öncülük etti.

Singapur'da ABN Amro Private Banking Asya hisse senedi araştırma müdürü Daphne Roth, "Ekonomik verilerde iyileşme görüyoruz. Ancak kar uyarıları dikkate alındığında, piyasa konusunda olumlu düşünmek için henüz çok erken" dedi ve "Endekslerin büyük bölümü oldukça iyi gitti ve yatırımcılar şimdi temel göstergelerde odaklanıyor" yorumunde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD, Avrupa ve Japonya'nın ekonomilerini destek için ilave teşviklere gitmesinin ardından, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 12 yükseldi. Endekste bugün neredeyse aynı sayıda hisse değer kazanıp kaybederken, tüketici hisselerini içeren grup yüzde 0.7 geriledi. Panasonic yüzde 19 düşüşle rekor kırarken, Sony yüzde 5 ve Sharp yüzde 2.3 kaybetti.